A kertész kertje – inspiráció és feltöltődés

Egy kert tervezéséhez elengedhetetlen az inspirációk gyűjtése, a tanulás és a megfelelő növények megismerése. Most egy különleges kertlátogatás során, egy csodás angolkertbe léphettem be. Az Édenpont oldalán találtam rá a lehetőségre a Kertész kertje címen. A kert tulajdonosa és alkotója Szomorú Miklós, aki készségesen és türelmesen válaszolt a látogatók kérdéseire. Ez a kert meggyőzött arról, hogy igenis lehetséges kitalálni és megalkotni a saját kertünket és képesek leszünk megfelelően gondozni is azt.

Fotó: Kertes ház magazin

Izgatottan vártam, hogy a kertbe lépjek a fehér nyitott kapun keresztül. Az előkertben már lemaradtam, mert bárhová néztem érdekességet és csenhető ötletet, érdekes növénytársítást lehet látni, fotózni.  A kert egy kis kanyargós ösvény után látható be a legjobban, a lélegzetelállító hátteret a Pilis hegyei szolgáltatják, de ez a kert nem ettől lett szép, a háttér csak kiemeli a buja növényzetet. Képtelenség eleget fotózni és visszaadni az itteni hangulatot, a pázsiton pedig muszáj mezítláb sétálni, mert csak akkor győződhetek meg róla, hogy igazi.

Fotó: Kertes ház magazin
Fotó: Kertes ház magazin

A kert 4 éves és a kezdetben elvadult terület a kitisztítás és talajmunkák után úgy lett beültetve, hogy egész évben nyíljon virág benne. Az Angol kerti stílus nem véletlen választás, Miklós a tulajdonos az egyetem elvégzése után Angliában szerzett kertészeti tapasztalatot é s szeretett bele a stílusba

Kerti dekoráció

A kert tele apróbb és nagyobb kedves dekorációval, amelyek a növények között bújnak meg. Kis fém és kő állatok, madáritatók, madáretetők és több kedves tárgyat rejtenek a növények. Három hónapja készült el a halastó, amely partján is helyet kapott néhány új lakó. Eddig úgy tűnik jól érzik magukat a növények és a halak is- mesél Miklós, természetesen a mini halastavat is ő tervezte és készítette.

Fotó: Kertes ház magazin

Mindig akad meglepetés

Amikor a kert tervezéséről kérdezem Miklóst nevetve válaszol, hogy 80% tervezés és 20% meglepetés volt a kert mai kinézete. Több -édesanyja kertéből (Alföldi térség) áttelepített- növény a 400 méter tengerszint feletti magasság és az itt található föld minősége miatt kétszer akkorára nőtt. De van olyan egynyári virág, amely több éve nyílik a kertben. Ezért már kellett növényt is átültetnie.

Fotó: Kertes ház magazin

Kedvenc pad

A kertben több pad és ülőhely is található, de természetesen akad egy kedvenc is, bár sokat nem pihen rajta a kertész, hiszen mindig van tennivaló egy ilyen kertben.

Fotó: Kertes ház magazin

Tökéletes hajnali pillanatok és feltöltődés a teraszon

Egyre jobban szereti Miklós a hajnalt, ekkor van ideje kicsit gyönyörködnie a kertjében. Csodásak a fények, madárcsicsergés, kávé. Tökéletes napindító szeánsz.Ritkán ugyan, de van idő a teraszon reggelizni is szépen megterítve és megadva a módját.

Zöldségeskertnek is jutott hely

A ház mögött még egy kis zöldségeskertnek is jutott hely, ahonnan a konyhába kerülnek a zöldségek, termések és a süteményekre az ehető virágok.

Fotó: Kertes ház magazin

A kertészkedés árnyoldalai

A perzselő nyár nagyon sok munkát adott idén, nagyon kevés eső esett és folyamatosan kellett locsolni. A meleg miatt felgyorsult az elvirágzás, korábban is nyíltak egyes növények Miklós véleménye szerint a legtöbb munkát a fű adja: Gyeptáp, öntözés, gyomlálás, 4 naponta vágás= szép pázsit. Idén elég sokszor vált szükségessé a gyomosodás elleni permetezés is. Ez a kert a rövid látogatásom alatt is feltöltött és reményt adott. Bár itt is kiderült, hogy szép kertet csinálni hatalmas munka, anyagi áldozat és folyamatos feladat mégis nem lehetetlen. Mindenkinek javaslom, hogy látogasson kerteket, sokat lehet tanulni stílusról és a növények gondozásáról, főleg ha a kert tervezője és kertésze ilyen kedvesen kalauzol.

Fotó: Kertes ház magazin

Miklós könnyen alkalmazható tippjei:

Elnyílt virágok: figyeljünk oda az elnyílt virágfejek levágására – az egyik legfontosabb tennivaló a kertben, így segítjük a másodvirágzást is, Miklós is minden nap egy pici időt erre.

Mag begyűjtés: érdemes magokat szedni, hogy jövőre újra élvezhessük az egynyári virágok szépségét, a magokat vetőtálcára veti és ha megerősödtek a palánták, csak akkor ülteti ki a kertbe.

Miklós oldalát a Facebookon itt találjátok

Az Édenpont weboldalát itt találjátok, ahol sok szép kert várja, hogy felfedezzék.

Ez is érdekelhet