A kerti bulik ennivaló kedvencei

A kerti bulik szezonjának kellős közepén járunk, ezért egy finom étvágyhozó receptjét mutatjuk most meg. Érdemes elkészíteni, hiszen jól passzol a hideg sör mellé is! Nálunk minden korosztályban, nagyon népszerű ez a recept, a gyerekek különösen szeretik, mert az elkészítésében ők is segédkezhetnek. Szünidei elfoglaltságnak sem utolsó!

A receptet még az anyukámtól kaptam évekkel ezelőtt. Így néz ki:

Hozzávalók:

70 dkg liszt
25 dkg reszelt sajt (trappista vagy eidami)
25 dkg túró
25 dkg margarin (aki nem szereti vajjal is készítheti)
1 dl tej
1 kocka élesztő
1 dl tej és kevés cukor az élesztő megfuttatásához
2 kiskanál só
tejföl a gyúráshoz, amennyit felvesz
+virsli tölteléknek (érdemes a vékonyabb fajták közül választani, szebben mutat a kész tekercs)
1 tojás a kenéshez

Ez elég tisztes mennyiség, vendégváró adag, így, ha nem kell annyi, bátran lehet felezni is. Az élesztőt a tejben megfuttatjuk, majd az összes hozzávalót összegyúrjuk, annyi tejföllel, amennyit felvesz. Kellemesen rugalmas, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Hagyjuk kelni 40-45 percet. Ha szépen megkelt, átgyúrjuk, kétszer hajtogatjuk, aztán vékonyra nyújtjuk, fél centinél ne legyen vastagabb.A virslit én általában falat méretűre szoktam vágni, de lehet meghagyni az eredeti méretét és úgy rátekerni a tésztát. A kinyújtott tésztából vágjunk a virsli hosszának megfelelő szélességű csíkokat. 

 

Ha levágtuk a csíkot, akkor tegyük az elejére a virslit és kezdjük el feltekerni a tésztát a virslivel együtt. Próbáljuk meg szép szorosan tekerni, mert akkor nem potyog ki belőle a virsli és szebb is lesz.

Körülbelül másfélszer érje körbe a tészta a virslit, ha ez megvan, akkor vágjuk el a tésztát. Kész is a tekercs.

A kész tekercseket tegyük papírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben még nő a tészta.

Ügyeljünk arra, hogy a tészta vége alulra kerüljön, mert akkor nem tekeredik ki. Kenjük meg a tekercseket a felvert tojással, mert attól szép fényesek lesznek. 180 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg szépen megpirulnak.

A gyerekek uzsonnás dobozába készíthetünk egy másik változatot, a siker garantáltan nem marad el! Ehhez meghagyjuk a virslit egészben, érdemes vékonyabb fajtát használni, különben gigantikus méretű tekercseket kapunk! A tésztából vékony csíkokat vágunk, vagy sodrunk és azt tekerjük rá a virslire. Ugyanúgy sütjük, mint a kicsi változatot.

 

Ha maradna a végén tészta, amihez már nem jutott virsli, akkor abból finom pogácsát lehet sütni, kb. 2 centi vastagra nyújtva, a tetejét tojással kenve és sajttal megszórva! Jó étvágyat!

Ezt a bejegyzést és a fotókat Barbara készítette, ha tetszik akkor a jövőben is hozunk nektek recepteket! Várjuk visszajelzéseitek!

Ez is érdekelhet