Az élet nagy rendező – inspiráló interjú

Dörnyei Barbara webtervezővel beszélgetek, akinek a kitartása nagyon inspiráló. Hosszú út vezetett ahhoz, amit most csinál, de bátran belevágott a családja támogatásával.

Korábban is foglalkoztál, akár gyerekként kézműveskedéssel, rajzolással? Honnan az indíttatás?

Gyerekként nagyon szerettem rajzolni, és folyton barkácsoltam. Készítettem például dobozokból bababútorokat, szerettem kötni és varrni, egy jó ideig gyöngyöztem is. Általános iskolában rajz szakkörre is jártam, de nem volt önbizalmam, azt hittem, hogy nem vagyok ebben elég jó.

Pályaválasztáskor felmerült, hogy a művészi pálya felé fordulsz?

10 éves korom óta cukrásznak készültem, nagyon szerettem sütni, de sajnos a vendéglátóipari iskolába nem vettek fel, így gimnáziumban tanultam tovább, ahol leginkább a nyelvtanulás volt, ami érdekelt és az is ment talán a legjobban. A gimnázium után egy kétéves külkereskedelmi ügyintéző, OKJ-s képzésre jártam, a külkereskedelmi főiskolát már munka mellett végeztem el.

Melyik volt az a pont, ahol érezted, hogy váltani kell?

Azt hiszem, mint a legtöbb nőnek, nekem is a gyermekeim születése jelentette a legnagyobb változást eddig az életemben. Amikor gyes után visszamentem a korábbi munkahelyemre a versenyszférába dolgozni, akkor hamar kiderült, hogy két gyerek mellett ez nem fog már úgy menni, mint korábban. Mivel a tágabb családunktól távol élünk, ezért nem volt segítségünk, ha a gyerekek betegek voltak, és a mindennapi logisztikát is nagyon nehezen oldottuk meg. Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor az utolsó pillanatban estem be az anyák napi rendezvény elejére az oviban. Egy baráti beszélgetésben merült fel, hogy valaki a családi vállalkozásába éppen egy kisgyermekes anyukát keres, aki elvégezné a marketinges feladatokat távmunkában, rész-munkaidőben. Egyik feladatom a vállalkozás weboldalának tervezése volt, amivel nagyon sokat küzdöttünk, valahogy nem akart összejönni egy olyan oldal terve, ami megfelelt volna az elvárásainknak. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy talán érdemes lenne ilyesmit tanulni.

Forrás: Barberry Design

Bátor vagy a (magán)életben is, vagy önmagad is meglepted ezzel a nem mindennapi lépéssel?

Ez a döntés valamennyire kényszerpálya is volt, ugyanis éppen abban az időben derült ki egy olyan egészségügyi probléma, ami miatt nem tudok órákig ülni az íróasztalnál. Fontos, hogy ha úgy érzem, bármikor fel tudjak állni és mást csinálni. Így ehhez a döntéshez tulajdonképpen három dolog vezetett: a betegségem, az, hogy az akkori munkámban sem éppen úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna, valamint, hogy nekem nagyon fontos volt, hogy a család élete nyugodt és zökkenőmentes legyen.

Ki volt a legnagyobb támaszod, aki segített ekkora döntést hozni?

Nyilván nem tehettem volna meg, hogy ekkorát ugrok valami teljesen újba, ha nem támogat a családom és nincs meg hozzá az anyagi hátterünk is. A férjem ebben is, mint mindig mindenben, feltétel nélkül támogatott, mellettem állt. Igazából ő már a kezdetekor is jobban hitt bennem, mint én saját magamban.

Forrás: Barberry Design

Mikor érezted, hogy ez működni fog, nem csak álmodozás?

Már a tanfolyam ideje alatt is voltak kisebb munkáim, mert ahogy beszélgettem emberekkel egyre többször derült ki, hogy szükség lenne egy logóra, arculatra egyéb grafikai munkára és ezekből többet el is vállaltam. Az igazi nagy falat azonban a vizsgamunka volt, ami egy kedves ismerősöm jóga stúdiójának teljes arculattervezése és a weboldalának elkészítése volt. Végülis, ezután indult be érdemben a dolog, mert aztán ez a munka hozott több megbízást is.

Hova vihet ez az út, milyen álmaid vannak?

Nem szeretnék nagy vállalkozást, továbbra is inkább maradnék a szabadúszó létnél. Szeretnék minél több elégedett ügyfelet magam körül, hogy hozzájárulhassak a munkámmal az ő sikereikhez is.

Forrás: Barberry Design

A vizsgamunka óta biztosan számos munka elkészült, bemutatod a kedvenceit?

Ez nehéz kérdés, minden munkában szerettem valamit. A szívemhez mégis talán azok állnak legközelebb, ahol az ügyfél, hozzám hasonlóan éppen kezdi építgetni a vállalkozását és én is részese lehetek, valami új születésének. Mivel anyuka vagyok, ezért nagyon szívesen készítek gyerekeknek szóló grafikákat, gyerekszobai dekorációt, szülinapi meghívókat, színezőket és titkos üzeneteket az uzsonnás dobozokba is.

Forrás: Barberry Design
Forrás: Barberry Design

Milyen nehézségekkel találkozol a tervezés során?

Néha nehéz kihámozni, hogy az ügyfél mit is szeretne, mert a legtöbb esetben ő maga sem tudja. Gyakran hallom zajlik le az a párbeszéd, hogy “Ez nem tetszik! Jó akkor mit szeretnél? Azt nem tudom. “Vagy a másik véglet, aki nagyon határozott elképzelésekkel érkezik, de én már előre látom, hogy nem lesz jó. Minden esetben igyekszem olyan irányba terelni a dolgokat, hogy a végén mindenki elégedett legyen.

Miben kérik az ügyfeleid a segítséged? Elfogadják, hogy ez is egy szakma?

Általában kis vállalkozások, vállalkozók számára dolgozom, de volt már olyan blogger ügyfelem is, aki a hobbiból vezetett blogjainak szeretett volna egy passzoló arculatot terveztetni. Legtöbbször arculattervezéssel kezdünk, aztán jön sorban a többi feladat, weboldal, bannerek. Két véglet van, van aki teljes mértékben elfogadja, amit mondok, vagy javasolok, de volt már olyan ügyfél is, akivel komoly vitát kellett folytatnom, mert az én szakmai érveim álltak szemben az ő szubjektív véleményével. Sok olyan vállalkozó van, aki szinte saját maga részeként kezeli a vállalkozását, szívét lelkét beleadva és emiatt nehezen fogadja el egy külső fél véleményét.

Hogy elfogadják e szakmaként az megint egy érdekes kérdés, olyan ez is, mint a foci és a gyereknevelés, mindenki ért hozzá. A másik pedig, hogy sokan nem látják a különbséget a szomszéd unokaöccse és egy tervező által készített logó között.

Fotó credit: Szabó Andrea www.theophoto.hu

Facebook oldal: Barberry Design

 

Ez is érdekelhet