A Dédmama féltve őrzött mézeskalács receptje

Egy különleges családi receptet oszthatok meg veletek! 

Csorba-Viszlai Ági, az eznempiskóta bloggere nagymamája, vagyis kisfiai mézeskalácsának receptjét osztja meg velünk. Minden évben ezt süti meg a család, hagyományosan együtt díszítik és a recept mellé néhány tippet is kapunk tőle a dekoráláshoz.

Hozzávalók:

Száraz hozzávalók: 1 kg finomlisztet átszitálva, 20 dkg porcukrot, 1 dkg szódabikarbónát, 2 dkg szalalkálit (elhagyható) és a fűszereket – fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat, kardamomot vagy a készen kapható keveréket ízlés szerint.

Folytonos keverés mellett hozzáadunk 3 tojást, majd 4 evőkanál savanykásabb lekvárt, pl. sárgabarackot, 2,5 dl tejet, 1 ek olvasztott (de nem forró) vajat, végül a lényeget, 40 dkg mézet. Addig keverjük amíg egynemű masszát kapunk. Nem kell megijedni, ha első ránézésre lágynak tűnik, pihentetni kell, hogy nyújtható állagot kapjunk. Tegyük a hűtőbe letakarva pár órára, vagy egy éjszakára.

Nyújtás, formázás:

Alaposan meglisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és a kedvenc süteménykiszúrónkkal kiszaggatjuk. Érdemes egyszerre kevés tésztát kivenni, mert ha felmelegszik, nehezebb dolgozni vele. Ha nincs formánk, vágjunk ki papírból sablont, nyomjuk óvatosan a tésztára és egy éles késsel vágjuk körbe.

Sütés:

A 180 fokra előmelegített sütőben nagyságtól függően 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Díszítés:

Ha kihűltek a mézeskalácsok, kezdődhet a díszítés: verjünk fel habosra 2 tojásfehérjét 20-25 dkg átszitált porcukorral és pár csepp citromlével. Akkor lesz jó a máz, ha szép fényesre fehéredik és a habverő csúcsot húz maga után, ami lekonyul. Gél állagú ételfestékkel színezhetjük is. Töltsük habzsákba, vágjuk ki a végét és essünk neki a mézeseknek! Habzsák híján tiszta uzsonnás zacskóba is tölthetjük, majd sarokra fordítva használhatjuk. A kész remekműveket hagyjuk a szabad levegőn megszáradni, ez kb. 1 órát vesz igénybe.

Ez az adag nagy családra van számolva, de így sem mindig tart ki karácsony végéig. A kissé keménnyé vált mézeskalácsokat sem szabad kidobni. Zárjuk fémdobozba egy felcikkezett almával és másnapra újra puha sütiket majszolhatunk.

Különleges gasztro ajándék:

Egy szép üvegbe tegyünk sok cukrok, annyit, hogy bele tudjuk szúrni a kész házikókat és fenyőket, így fognak stabil állni. Csinos szalaggal átkötve az egyik legkedvesebb ajándék lehet családunknak, barátainknak.

Maga a recept is lehet ajándék:

A képen szereplő recept, nem a Dédi receptje, Barberry dizájn tervezte,  mint dekorációt használtuk, de szuper ötlet a féltve őrzött recepteket bekeretezni és Karácsonykor a konyhában, mint dekorációt használni.

A recept Eznempiskóta tulajdona, a képek pedig a Kertes ház tulajdona, másolása, átvétele engedélyhez kötött.

 

Ez is érdekelhet