Haladós munka pólófonallal

Új színt hoztak a kézimunka és a dekoráció világába az úgynevezett pólófonalak,   amelyek gyors haladással és könnyű sikerrel kecsegtetnek. Vereczkey Dorottya készített már szőnyeget, kosarat, táskát, sálat, ékszert is a „duci” fonalból, és tanítja is a horgolás technikáját.

Számtalan lehetőség

Praktikus tárolókosarak, cuki játszószőnyeg, egyedi edényalátét – rengeteg minden készíthető horgolással, csak éppen nem mindegy, milyen fonalat használunk hozzá. Egy-két éve jelent meg hazánkban és jött divatba az úgynevezett pólófonal, amely a hagyományos technikával ötvözve csodás lakásfelszerelési tárgyakat, divatos kiegészítőket eredményez.

Fotó: Vereczkey Dóri

Vereczkey Dorottya négy éve ismerkedett meg a pólófonallal, a horgolásba szerelmes barátnője akkor már jó ideje biztatta, hogy fedezze fel ő is a kézimunkának ezt az ágát. Dórinak azonban nem volt türelme pepecselni vele, csak akkor gondolta meg magát, amikor az ominózus barátnőtől ajándékba kapott egy pólófonalból horgolt táskát.

Ezzel a fonallal nagyon „haladós” a munka, gyorsan jön a sikerélmény, és könnyebb is elsajátítani vele a horgolás technikáját, mint hagyományos, vékony fonallal. Sokan egyébként, akik így megtanulnak horgolni, később váltanak az aprólékosabb, vékony fonalra – mondja Dóri.

Fotó: Vereczkey Dóri

Workshopjain, ahol tanítja a horgolás titkait, sokan nem hiszik el, hogy teljesen kezdőként annyit haladnak egy-két óra alatt, hogy a foglalkozás végére egy-egy kész darabbal térhetnek haza. Egy közepes nagyságú textilkosárka például másfél-két óra alatt elkészül, de aki már rutinos, annak egy óra is elég hozzá. Nem csoda, hogy aki belekóstolt ebbe a technikába, annak minden ismerőse valamilyen horgolt ajándékot kapott karácsonyra.

Fotó: Vereczkey Dóri

Mi készülhet pólófonalból?

Többek között kisebb-nagyobb tárolókosarak, akár függő változatban, babaszőnyeg, sál, öv, ékszerek, mamusz, ajtódísz… Mindig vannak szezonális dolgok, ezek rendszeresen előkerülnek a workshopokon is: horgolt rózsa anyák napjára, húsvéti nyuszikosár, adventi díszek.

Fotó: Vereczkey Dóri

Hulladékból alapanyag

A pólófonal egyébként nem is igazi fonal, hanem a textilgyártásból visszamaradó hulladék. A 80-90 százalékban pamut alapanyagú textíliák levágott anyagszéleiből készül, majd feltekercselve, 6-800 grammos gurigákban árulják. Az eredetéből adódóan változatos színekben juthatunk hozzá, de egyáltalán nem biztos, hogy az egyszer már bevált árnyalatot újra megtaláljuk. Dóri éppen ezért azt tanácsolja, mindig ráhagyással számoljuk ki a mennyiséget vásárláskor, és ha nagyon tetszik egy szín, inkább szerezzünk be belőle előre, nehogy hoppon maradjunk.

Egy guriga a pólófonalból 2000-2500 forintba kerül, ebből körülbelül két kis horgolt kosár jön ki.

Fotó: Retwisst

A pólófonallal dolgozni ugyanúgy kell, mint bármilyen más fonallal, klasszikus horgolással. Ugyanazok az alaptechnikák, itt is megvan a láncszem, a búzaszem, a rövid- vagy az egy ráhajtásos pálca, szép mintákat pedig az úgynevezett tapestry technika segítségével tudunk készíteni, ami két színnel történő horgolást jelent – avat be a kulisszatitkokba Vereczkey Dorottya.

A horgolótű is a hagyományos, csak éppen nagy, 8-12-es, sőt, akár 15-ös méretűt válasszunk. Fontos, hogy mindig az adott pólófonalhoz megfelelő méretű horgolótűvel dolgozzunk – az egyes márkákon belül sem mindig egyformák az egyes gurigák –, ellenkező esetben a felület lyukacsos lesz, nem lesz egyenletes.

A pólófonal minősége egyébként kulcsfontosságú, igazán szép dolgokat csak jó minőségű alapanyagból lehet készíteni. A helyenként elvékonyodó, csomós fonal nem ad egyenletes felületet, és sok lehet a hulladék is, márpedig nem mindegy, hogy ki kell-e dobni métereket a megvásárolt fonalból…

Lopott órák

Dóri számára kezdetben csak kikapcsolódás volt a horgolás, amire szüksége is volt, hiszen a munkája nem volt túl kreatív, egy sportszövetség irodavezetőjeként dolgozott. Aztán egyszer csak úgy érezte, valami többre, valami színesebbre vágyik, felmondott a munkahelyén, és egy elindult egy kezdő vállalkozókat segítő pályázaton. Nyert, így elindíthatta egyedi sálakat gyártó vállalkozását.

Mellette horgoló workshopokat tart, s hamarosan egy társával együtt belevágnak valami újba: egy minőségi török pólófonal-márka a Retwisst hazai forgalmazója lesz.

Fotó: Kreatív Kaptár

Új pályáját  nemcsak azért szereti, mert végre kiteljesedhet é a kreatív energiáit is hasznosíthatja, hanem mert emberekkel dolgozhat. „Igaz, tanítani teljesen más élmény, mint alkotni, sokszor nehezebb is. Azonnal reagálni kell és megmondani, mit rontott el az adott tanítvány, úgy elmagyarázni, hogy egy laikus is megértse, kijavítani a hibát. Az interneten ugyan nagyon sok videó foglalkozik a témával, sok mindent én is onnan tanultam, de ez nem mindig egyszerű, már csak az idegen nyelvű szöveg miatt sem…”, mondja Dóri.

Fotó: Vereczkey Dóri

 

Workshopok a Kreatív Kaptárban

A közös alkotás öröme is nagyban hozzájárul a workshopok vonzerejéhez. Vannak, akik már mindent elsajátítottak, mégis rendszeresen jönnek, hogy eltöltsenek egy-két lopott órát a család, gyerekek, hétköznapi gondok nélkül.

– Van egy 10-15 alkalomra felépített „tanmenet”, de nagyon hamar rutint szerez az ember, onnantól pedig csak a kreativitására van bízva, mit alkot. Új mintákra az interneten lehet vadászni, igazi dömping van belőlük. Az oroszok és a törökök nagyon aktívak ebben, csak úgy ontják az újabbnál újabb mintákat – mondja Dóri.

A Dotti póló- és zsinórfonal oldala a Facebookon

Workshop helyszín: Kreatív kaptár Facebook oldala itt található

A cikk eredetileg a Lakás és kert magazinban jelent meg 2018. január 16-án.

Írta: Pomaranski Luca

Ez is érdekelhet