Hogyan stencilezz tökéletes ajándékot?

Mindannyian szeretnénk hasznos és szép, egyedi ajándékokkal meglepni szeretteinket. Lehetőleg úgy, hogy az ajándékozás a megajándékozottnak és nekünk is szép élmény és emlék legyen, lehetőleg nem átlépve az erre szánható anyagi keretet.

Napjainkban nagyon népszerűek a saját kezűleg készített, vagy akár újrahasznosított tárgyak. Akár otthonunk dekorálásáról van szó, akár ajándékozásról, egészen biztos, hogy legtöbbünk fejében megfordult már a gondolat: mi lenne, ha idén “Kézzel Készített Karácsonyt” tartanánk!? Persze az jó lenne, ha az elkészített tárgyak valóban esztétikusak lennének, büszkén adhatnánk át szeretteinknek és örömmel fogadnák őket.

Az utóbbi évek nagy DIY, azaz Csináld Magad! kedvence, a stencilezés épp az a technika, amivel bátran próbálkozhat mindenki. Semmilyen előképzettség, kézügyesség nem szükséges a sikeres alkotáshoz. Elég, ha pontról pontra követitek a pofonegyszerű leírásokat és nem fogtok csalódni. Egyetlen stencillel, néhány kellékkel és kevéske festékkel személyre szabott ajándékokat készíthettek szeretteiteknek! Sőt, a dekoráció, vagy csomagolás elkészítése alkalmával is bátran tervezhettek ezzel a tecnikával.

Az elkészült ajándékokat csomagolhatjátok stencilezett csomagolópapírba, és díszíthetitek karácsonyi pecsétekkel. Sőt! A karácsonyi süteményt is díszíthetitek stencilen keresztül porcukorral vagy kakaóval meghintett mintával, vagy pecsételhettek mini adventi zsebnaptárt is.

 Miket készíthettek stencilezéssel?

Festhettek ajándékba vagy dekorációként díszpárna huzatot, asztali futót, tányéralátétet, pólót, vagy adventi naptár zsákocskákat, de készíthettek szőnyeget, lábtörlőt, ajándék dobozt, kisbútort, csomagolópapírt vagy akár ablak és faldekorációt is stencilezéssel.

 Milyen kellékekre lesz szükséged?

 • egy jó minőségű stencilre (ebben a cikkben: Pagina Galéria)
 • szivacs festőhengerre (lakkozóhenger) vagy kisebb méretű minta esetén stencil ecsetre
 • festendő tárgyra, felületre
 • maszkoló szalagra vagy csipeszekre, rajzszögre
 • műanyag tányérra
 • papírtörlőre
 • kis gyakorlása

Párna stencilezése:

    1.Készítsd elő a szükséges kellékeket:

 • stencilt
 • formára vágott papírt (pl kör) vagy textilt, amit majd utólag kell beszegni
 • 5 cm-es szivacs festőhengert
 • felületnek megfelelő festéket,
 • műanyag tálcát,
 • papír törlőkendőt,
 • ragasztószalagot, rajzszöget vagy Binder csipeszt a rögzítéséhez,
 • esetleg rajztáblát, ha rajzszöggel vagy csipesszel rögzíted a papírt és a stencilt.
 1. Milyen anyagot válassz?

  Egyszínű, sima, matt felületű papír a legszerencsésebb, textilből pedig a vásznak, pamut anyagok. Lehetőleg ne legyen nyúlós, bolyhos, fényes nejlon. Ragasztószalaggal, vékony hegyű rajzszöggel vagy csipesszel rögzítsd a festendő tányéralátétet és a stencilt az asztalhoz, vagy rajztáblához olyan erősen, hogy ne mozduljon el. 

 2. Festés:

  Tégy egy kevés festék pöttyöt a tálcádra, festékezd be mindenhol egyenletesen, de kevés festékkel a hengeredet. A festéket ne hígítsd, maradjon sűrű, tejföl állagú. A festékezés után a szivacs inkább tűnjék száraznak, mint nedvesnek, olyan kevés festéket tégy rá. Ha úgy érzed, sok a festék, akkor kiterített papírszalvétán görgetve távolítsd el a felesleget.

 3. Láss neki a munkának!

  Eleinte, amíg több a festék a hengerben kevésbé nyomd rá a felületre, később, kicsit erősebben. Ha megfestettél egy részt, akkor a papírnak csak egy csücskén emeld fel a stencilt és nézd meg, hogy elégedett vagy e az eredménnyel. Ha túl világosnak találod, ereszd vissza a sablont és ugyanúgy kevés festékkel, de többször húzd még át a hengert a felületen. 

 4. Már kész is!

  Ha kész vagy, vedd le a stencilt, s ha megszáradt, szinte már használhatod is. Előtte érdemes megtisztítani a stencilt. Frissen, munka után azonnal langyos vízzel és körömkefével könnyebben letisztítható, mint ha rászárad a festék.

  További stenciles ötletekért kövesd a Pagina Galéria Facebook oldalát itt
  Érdemes a Pagina Galéria weboldalán is körülnézni, mert nem csak stencilekkel, hanem falmatricákkal és pecsétekkel is foglalkoznak.

Ez is érdekelhet