Hogyan válasszunk bort az esküvőnkre?

Ha már túl vagyok a sok dekorációt illető döntésem még csak akkor jönnek a menüre és az italla vonatkozó kérdések.

Hogyan kezdjük el a gondolkodást, ha az esküvőnkre szeretnénk bort választani?

Ha nyáron van az esküvő, akkor frissebb fehérek és rozék fognak túlsúlyba kerülni, egyszerűen, mert ebben az időszakban ezek esnek jól. Tehát a borfogyasztásnál is jól megfigyelhető a szezonalitás, a fogyasztói szokások teljesen változnak az évszakokkal.

Mit kell még figyelembe venni, amire nem feltétlen gondolunk?

Sokszor előfordul, hogy az esküvő nem is annyira a házaspárnak, sokkal inkább a szülőknek az ünneplése, ők hívják meg a szinte soha-nem-látott rokonokat és a barátaikat. Ilyenkor abszolút előfordulhat az is, hogy mondjuk egy idősebb korosztály teszi ki a kemény magot az esküvőn, akiknek az ízlése is egészen más, valószínűleg a testesebb, keményebb borokat szeretik és akár nagyobb vörösborokat is isznak, nyár ide vagy oda.

Milyen borokat keressünk ha jót szeretnénk ár-érték arányban választani?

A könnyű, illatos boroknak kétségtelenül nagy divatját éljük, a nők és férfiak egyaránt szeretik. Emellett a nagy erényük, hogy a készítési technológia miatt jóval olcsóbbak is, mint az érlelt, nehéz és testes borok, úgyhogy ha sok vendégre számítunk az esküvőn, biztos, hogy ilyen friss illatos fehér, rozé és vörösborokból érdemes választani, 1000-3000 forint között már szuper borokat lehet találni.

Fröccsöt lehet kínálni egy esküvőn, vagy az nem elég elegáns?

Fröccsöt biztos nem kínálnék vendégfogadásra, annál jelesebb alkalom egy esküvő. Az irány viszont nem rossz: egy gyöngyöző vagy pezsgő jó választás. Jól, 6-7 fokra behűtve nagyon jólesik nyáron is, annak pedig, hogy pontosan mit választunk, megint csak a pénztárcánk szab határt. Lehet kapni magyar gyöngyöző borokat, olasz proseccokat és most már jó pár magyar pincétől hagyományos champagne eljárással készülő pezsgőket is 1500-4000 forintos kategóriában. Drágább, mint a fröccs, de azért egy szép pohárból sokkal elegánsabb. Persze, ha ennél még jobbak az anyagi lehetőségeink, akkor a champagne a legelegánsabb ital, bár a közízléssel nem mindig ez passzol legjobban – sokkal érettebb, élesztősebb, toastosabb illat és ízjegyei vannak egy prosecconál vagy gyöngyözőnél.

Hogyan válasszunk megfelelő bort az ételsorhoz?

Az ételhez való párosítás egy külön tudomány, egy nagyon izgalmas terület. Alapvetések vannak (fehérhúshoz fehérbor, vörös húshoz vörösbor, libamájhoz aszú stb.), de mindig van olyan összetevője az ételnek, ami ezt simán felülírja. Alapvetően az étel színe, az elkészítés módja, a fűszerezése, a textúrája befolyásolja a borválasztást. Ha ilyen céljaink is vannak, akkor egy jó szakács egy borhoz valamit is értő emberrel szuperül össze tudja párosítani a bort az étellel, de ez egyeztetést és összekóstolást igényel. A rántott hús is kicsit más, akárhol esszük, pedig az egyik legegyszerűbb étel, úgyhogy ezt nem lehet megúszni.

Van-e olyan borfajta, amit egy angol-magyar esküvőn mindenképpen mutassunk meg?

Persze egy angol-magyar esküvőn nagyon jól tud elsülni, ha mutatunk olyan fajtákat, amikre büszkék vagyunk. Ilyen lehet egy furmint, amiből sokan készítenek friss és/vagy reduktív tételeket (pl. Sauska, Bardon, Degenfeld stb.), hárslevelű (a nőknek szinte biztos, hogy betalál, csakúgy, mint egy irsai – amit a csabagyöngyéből és a pozsonyi fehérből házasítottak, magyar fajta), a vörösek közül pedig egy kadarka vagy kékfrankos.

Desszertbor? Mi a véleményed erről? A csoki torta mellé mit kínáljunk?

Sokan szeretik a desszertborokat, úgyhogy én nem hagynám ki, de a jégbort, meg az eperbort és az ehhez hasonlókat felejtsük el, mindez csak népámítás, sokszor hozzáadott, nem pedig természetes cukorral készítik. Minek is kellene ezzel foglalkoznunk, amikor van egy Tokajunk, ami még most is az egyik legszebb édes borokat adja a világon. Egy csoki tortához is jól tud passzolni, de hogy pontosan milyen (szamorodni, vagy aszú, és ha utóbbi, hány puttonyos), azt a csoki torta édessége, állaga nagyban meghatározza. Általában egy 3 puttonyos aszúval jól tud működni. Sokszor felmerül, hogy csoki vagy csokis süti, csoki torta jól összefér vörösborokkal is. Ez nem kizárt, viszont ehhez a tortát szinte cukormentesen kell elkészíteni, keserű csokival (magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládéval). Fontos, hogy a süti nem lehet édesebb a bornál.

Összességében biztos vagyok benne, hogy egy esküvőre “univerzális” borokra van szükség nagyrészt. Olyanokra, ami sokaknak ízlik, amik jól párosíthatók ételekhez, és amik jó ár-érték arányúak. Egy borszaküzletben bármikor szívesen segítenek egy jó sor összeállításában. Így biztos nem fognak mellé azok, akik nem értenek annyira a borokhoz.

Köszönet Gyana Dánielnek a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségért!

Ez is érdekelhet