Húsvéti szappan – hasznos tippek és trükkök

A húsvéti kézműves körképet a Katbo szappanok készítőjével Szentimrey Valentovics Rékával folytatom. A szappankészítésben Réka segít eligazodni, hogy mit és hogyan készíthetünk, több lehetőséget is kínál a kezdőknek.

Mesélj picit magadról, mielőtt elmélyedünk a szappanok világában!
2008 óta Katbo néven publikálok, 4 éve készítek szappanokat, újabban a kecsketej alapú gyógyszappanok mellett a kedvenc szerelmem a dekorációs szappanok készítése. Ezek különleges ajándékként vagy dísztárgyakként tudják emelni ünnepeink fényét, legyen az születésnap vagy esküvő, illetve akár éppen a Húsvét!

Milyen szappant készíthetünk Húsvétra?
A szappan nagyon jó alapanyag arra is, hogy a közelgő Húsvét kapcsán egyedi ajándékokat készítsünk. Az alábbiakban háromféle módszert ismertetek vázlatosan, hogy különböző szinten kiélhessük kreativitásunkat. Így akár húsvéti tojásokat is készíthetünk.

A legbiztonságosabb megoldás:

ha nyers, színtelen szappantömbből dolgozunk, amit kreatív boltokban szerezhetünk be. Előnye, hogy egyszerű vele a munka, a végeredmény tetszetőssége garantált, hátránya viszont, hogy korlátozott helyen kapható csak, illetve kicsit költséges.

  1. Felkockázzuk a szappantömböt, minél kisebbekre vágjuk, annál hamarabb fog felolvadni, esetleg le is reszelhetjük.
  2. A felaprított szappankockákat egy edénybe tesszük, és vízfürdőben felolvasztjuk. (Egy lábos kádban kicsi vizet forralunk, és erre helyezzük a szappanos edényünket.)
  3. Addig kavargatjuk, míg fel nem olvad.
  4. Ekkor tesszük bele a pár csepp illóolajat és a színezőanyagot, amit szintén a kreatív boltban szerezhetünk be.
  5. Ha nem keverjük el maximálisan a színezőt, akkor szép márványos szappant készíthetünk, de természetesen homogénre keverve is nagyon – nagyon mutatós házi szappan lesz a végeredmény.
  6. A bekevert szappanmasszát húsvéti szilikonformákba öntjük, és pár órát hagyjuk dermedni.
  7. Miután megszilárdult, könnyedén kipattintható a szilikon formából.
  8. Máris kész az ajándékunk, ami azonnal használható szappanként is.
Fotó: Katbo

Második lehetőségünk

ha kész/bolti szappannal dolgozunk. Ez valamivel több munkát igényel, és a végeredmény nem lesz annyira homogén, mint a szappantömbből készült változatnak, de nagy előnye, hogy a felhasználni kívánt szappan könnyen beszerezhető, színes is és illatos is, tehát ezzel már nem kell majd foglalkozunk, illetve olcsóbb, mint a szappantömb.
1. A bolti szappanokat lereszeljük, és kevéske víz hozzáadása mellett felolvasztjuk. Az olvasztás vége felé botmixerrel kicsit áttörhetjük, így szép krémes állagú masszát kapunk.
2. Egy tálcára helyezett szilikon formát megtöltünk ezzel a masszával. (Ha nem akar folyni, akkor kanalazzuk bele.) 3. Miután megtöltöttük a formákat, a tálcát kicsit ütögessük oda az asztalhoz, hogy a massza szépen egyenletesen eloszlódjonn a formában.
4. Miután megdermedt, kipattinthatjuk a formából és szellős helyen pár napig hagyjuk száradni.

Fotó: Katbo

A harmadik variáció a saját kézműves szappan. Ezt csak néhány szóval említeném, mert itt lúggal, illetve pontos receptúrával kell dolgoznunk, amihez első alkalommal mindenféleképpen szappankészítésben jártas ember útmutatásai szükségesek. Viszont ezzel a technikával értékes olajokat tartalmazó igazi kézműves szappanokat tudunk készíteni. Előnye, hogy miután megtanultuk, saját magunk is el tudjuk készíteni azokat a szappanokat, amiket eddig csak kézműves vásárokban, illetve gyógynövény boltokban vásárolhattunk meg, hátránya, hogy hosszabb idővel kell számolnunk, mert 4 hét érési időre van szüksége a szappannak. Ennek a változatnak az elkészítéséhez szívesen nyújtok személyesen segítséget is. Jó munkát kívánok!

A szappan készítéssel kapcsolatosan keressétek nyugodtan Katbo oldalát

 

Ez is érdekelhet