Karácsony Walesben – új hagyományok teremtése

Hogyan készül magyarként Éva a Walesi karácsonyra? Bloggerek karácsonya sorozatomban megkértem M Szabó Évát, hogy meséljen egy kicsit az ő különleges családi karácsonyukról. Miért különleges? Mivel az idei karácsony lesz a harmadik, amit itt töltenek Cardiffban -Wales fővárosában. Az interjút Éva hangulatképeivel illusztrálom.

Annak ellenére, hogy ez már a harmadik mégis élénken él bennem az első, amikor rádöbbentem, hogy az eddig kialakított kis hagyományinkat ugyanúgy ott hagytuk Debrecenben, mint a korábbi életünket.

Hagyományok viszont kellenek. Anélkül számomra elképzelhetetlen ez az ünnep, hiszen én is emlegetem a mai napig milyen volt az én gyermekkoromban. Még érzem a jellegzetes karácsonyi illatokat, hallom a ünnep zaját. Karácsonykor még az üvegdíszek koccanása is dallamot játszik, és a konyhából kiszűrődő zajoknak is ünnepi a csengése.

Magyar Mikulás

A harmadik karácsonyunkat töltjük hármasban, távol a szüleinktől, rokonoktól, barátoktól, mégis elhozva magunkkal minden elhozható és megvalósítható apró kis karácsonyi szokást. Hála az itteni magyar egyesületnek, minden évben Mikulás ünnepséget szerveznek, ahol a magyar családok együtt várják a Télapót, aki magyarul szól a gyermekekhez és csomagot hoz nekik, pont úgy, ahogy ez Magyarországon szokás.
Így aztán karácsonykor hozzánk is a Jézuska jön (Nagy Britanniaban a Télapót várják karácsonykor).
A helyi szokásokat maximum a dekorációban vettük át – zokni lóg a kandalló felett, hamarabb díszítjük a fát (itt már sokan december elsején fát állítanak) és a jellegezetes karácsonyi ruhadarabok is előkerülnek (karácsonyi pulcsik, zoknik)- illetve a készülődés is sokkal hamarabb kezdődik, hiszen már novemberben intézni kell a csomagok összeállítását, szállítását, amit a rokonoknak küldünk. Ezért én már októbertől ajándékokra vadászom.

 Új hagyományok

Az új hagyományainkban fontos szerepet játszanak a mi gyemekkorunkból hozott emlékek. Minden évben újra és újra felelevenítjük a vicces vagy megható történeteket, szeretnénk ha ezekre is emlékezne majd felnőve a kisfiúnk.
A karácsonyi menü teljes mértékben magyar és szándékosan vannak kifejezetten karácsonyi sütemények, amiket kizárólag ekkor sütök. Pl a zserbó és a hólabda. Szerencsések vagyunk, hogy a technika lehetővé teszi, hogy a szüleink és a testvéreink is velünk legyenek, bár csak a monitoron, mégis sokat enyhít  a hiányukon.

Adományozás

A végére még hadd meséljek el egy történetet.Nálunk a karácsony az adományozásról is szól. Szeretnénk ha a kisfiúnk életének is ugyanúgy részese lenne az, hogy abból, amit az élettől kapunk, mindig jó visszaadni azoknak az embereknek, akiknek kevesebb jutott.

Tavaly abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egy magyar család számára küldhettünk csomagot és az itteni magyar egyesület segítségén keresztül, itt élő magyar családok  csatlakoztak hozzánk. Sem engem nem ismertek, sem a családot, akiknek gyűjtöttünk.

Amikor raktam dobozokba az ajándékokat, az új vagy használt csizmákat, kabátokat, játékokat, arra gondoltam, hogy ez az igazi karácsonyi csoda, teljesen mindegy a világ mely pontján vagyunk.
Hiszen ott van valódi karácsony, ahol a család van és ott van valódi karácsony ahol a szeretet van.
Fotók: M Szabó Éva
Éva oldala itt található, ahol fantasztikus recepteket találhattok

Ez is érdekelhet