Kártyalap jelmez – egyszerű és nagyszerű

Az inspirációk gyűjtése előtt két nagyon fontos szempontot határoztam meg a farsangi jelmezzel kapcsolatosan.Mindenképpen én szeretném elkészíteni és nagyon egyszerű legyen a viselése.

Végül a kártyalap mellett döntöttem, azt el is tudtam magyarázni egy kisfiúnak, hogy micsoda és nem mellesleg az elkészítése is egyszerű.

Az első gondolatom az volt, hogy két fehér konyharuhát összevarrok és arra ragasztom rá a piros filcet. A piacon olcsó fehér pamutpólót találtam jó nagy méretben (700 Ft), ellenben fehér konyharuhát nem. Igy maradt a póló, mint alap. A piros filcet kreatív boltban vettem A4-es méret 190Ft/db, egy lap elég is volt.

A káró ászt választottam, ezt találtam a legegyszerűbben elkészíthetőnek. Egy igazi kártyalapon lemértem az arányokat és egy papírlapon megrajzoltam. Az “A” és a káró méretét a pólóhoz viszonyítva számoltam ki. Ez egy pici gondolkodást igényel és nem is tudom általánossában elmondani, hogy mekkora a jó méret, de megéri a gondos előkészítés! Az “A”-ból készítettem egy filc sablont és az alapján vágtam ki a többi “A”-t is egy éles ollóval, az elsőnél még a sablont ráragasztottam a filcre, de ez nem szükséges.Gyors, határozott kézmozdulatokkal gyorsan kivágható. A kárót is arányosan vágtam ki középre és a kártya széleire is.

A kártya jelmez előkészületei
A kártya jelmez előkészületei

A ragasztás már kissé trükkös volt. Ragasztó sprayt választottam, de nem úgy kell kezdeni, mint én.  Tehát a helyes sorrend, amit javaslok. Ki kell találni, hogy hova kerülnek a betűk és a formák, majd egyesével lefújni őket  ragsztóval és a helyére illeszteni. Miután minden a nekünk tetsző helyen van egy papírlapon át megvasalni. A hőfok ne legyen túl meleg, a lap azért kell, mert a vasaló a széleken maradt ragasztót megolvasztja. Miután lehült a póló kicsit vártam (ezt nem tudom, hogy kell-e igaziból) és megnéztem a formák széleit, hogy jól megragadtak-e. Ahol még kellett egy kicsit utánaragasztottam. Ezek után kész a felvételre a kártyalap jelmez.

A kis szerencsejátékos végül csak itthon farsangolt, mert a bölcsis farsang reggelére belázasodott.

Kártya Jelmez
A kártyajelmez tulajdonosa

 

Az elkészült kártya jelmez
Az elkészült kártya jelmez

Ez is érdekelhet