Lehet egyszerűen és boldogan élni!

Egy ökotudatos foglalkozáson találkoztam a Messzelátó egyesület tagjaival. Érdemes nyitottnak lennünk, engem meggyőztek, így szeretném bemutatni őket. Kocsis Dórával az egyesület környezetvédelmi programvezetőjével beszélgetek.

Mi az egyesület küldetése, miket tekint a fő feladatainak?

A Messzelátóban az egészséges, fenntartható környezetért és társadalomért dolgozunk. Hiszünk a kapcsolódásban és abban, hogy személyes választásainkkal a városi forgatagban is lehet egyszerűen és boldogan élni. A városlakók környezettudatos életmódját egy önként vállalt egyszerűbb életmódban találtuk meg. Ezt az életmódot, amely egyszerűségen, ökotudatosságon és emberi odafigyelésen alapszik a világon már több millióan vallják magukénak. Azt szeretnénk, ha ez Magyarországon is minél több emberhez eljutna és hatására 2050-ig több ezer ember legalább egy szokását megváltoztatná a környezet állapotának javításáért (zöldítene, tudatosan fogyasztana, nem szennyezne), vagy egy dolgot adna a helyi közösségének (cselekedne, támogatna, megosztana).

Varga Judit , Kocsis Dóra, Kiss Andrea

Milyen témákban dolgoztok

A városi zöld életmód (örömteli és ökotudatos) számunkra az egyszerűséget jelenti. Minket nem a “még eggyel több”, nagyobb, újabb, szebb dolgok tesznek elégedetté, és hajtanak előre, hanem az emberi kapcsolataink minősége, a világ mélyebb megértése, amelyet mi közösségben élünk meg. Az egyszerűség a tárgyakhoz való viszonyunkban is tükröződik. Nem feltétlenül vásárolunk új ruhát, eszközöket, inkább szívesen cserélünk dolgokat egymással, vagy megosztjuk tárgyainak. Az egyszerű életmód kevesebb költséggel és nagyobb elégedettséggel jár.  Hogy elérjük küldetésünket igyekszünk támogatni azokat, akik már elindultak életük egyszerűsítésének az útján. Azt tapasztaltuk, hogy ez egyedül sokkal nehezebb, ezért most indítjuk el első két támogatói csoportunkat, ahol a résztvevők különböző témákban oszthatják meg tapasztalataikat, kicserélhetik például a gyermekneveléssel kapcsolatos praktikáikat vagy a munka és idő/szabad idő témákat járhatják körbe.

Újrahasznosított csomagolás

Milyen foglalkozásokat tartotok vállalatoknak?

Olyan szemléletformáló foglalkozásokat, melyeken keresztül egyszerű környezetvédelmi üzeneteket közvetítünk. Úgy gondoljuk, hogy a világban tartós változást a mindennapi szokásokba beépülő apró, egyéni, lépésekkel lehet elérni. Ezért foglalkozásaink kialakításában is arra törekszünk, hogy ösztönözzük résztvevőinket legalább egy szokásuk környezetkímélőre való váltásában és megmutassuk, hogy egy tudatosabb, környezettel harmóniában folytatott életmód nem lemondással, hanem épp ellenkezőleg örömmel jár. Igyekszünk minél inkább a vállalat igényeinek, az adott esemény tematikájának megfelelően alakítani foglalkozásainkat, de nyitottak vagyunk teljesen egyéni műhelymunkák megalkotására is. Jelenleg az egészséges étkezés, hulladék és újra használat, kíméletes szépségápolás és vegyszermentesség témában tartunk olyan kreatív foglalkozásokat, melyek a tudás átadáson kívül szórakoztatóak, néha meghökkentőek (mikor a résztvevők meglátják a bringával hajható turmixunkat vagy ehető kozmetikumainkat) egyben csapatépítőként is szolgálnak. Mindig törekszünk a kötetlen, jó hangulat kialakítására és egyszerű, könnyen beszerezhető, otthon is elkészíthető termékek előállítására. Egyik legnépszerűbb foglalkozásunk az ökonesszeszer, melynek elemeit közösen készítjük el és csupa olyan kincset rejtenek, melyek amellett, hogy nem károsítják egészségünket és kíméletesek Földünkkel, még egyediek és izgalmasak is. A nesszeszer saját készítésű arctisztítót, sminklemosót, dezodort, sampont, szappant, házilag horgolt arctisztító pamacsot és PET palack kupakjában tárolható ajakbalzsamot tartalmaz. Nyáron és tavasszal a szabadtéri rendezvényekre előszeretettel kérik bringaturmixunkat, mellyel maguk a résztvevők készítik el saját idény és helyi alapanyagokból készült egészséges turmixukat.

Bringaturmix

A vállalatok mennyire nyitottak erre a személetre?

Egyre több megrendelést kapunk egészen nagy vállalatoktól is, akik egyre nyitottabbak a klasszikus környezetvédelmi tevékenységeken túl (pl.: szemétszedés, újrahasznosítás) átvittebb környezetvédelmi foglalkozások befogadására. Úgy látjuk, egyre fontosabb számukra, hogy ne csak a vállalatról megjelenő nagyközönségnek szóló képben jelenjen meg a környezetért való felelősségvállalásuk, hanem egyre népszerűbbek az olyan programok, melyek a kikapcsolódást mellett egyéni szinten olyan egyszerű tudást adnak át a dolgozóknak, melyek a vállalaton túli életében is hasznosíthatók. Ezek a programok gyakran be sem kerülnek be a társadalmi felelősségvállalás beszámolóba, pedig nagyon fontosak. Mi abban hiszünk, hogy minél több emberhez juttatjuk el az üzenetünket és valaki a foglalkozásink hatására mondjuk a szemfesték lemosóját házi készítésűre cseréli, azzal már sokkal kevesebb hulladék és szennyerő anyag kerül vizeinkbe.

Házi készítésű kencék

Receptek, amelyeket otthon is könnyedén el lehet készíteni már megjelentek a blogon

Házi kencék – ezektől leszel szép idén nyáron!

A Messzelátó egyesület honlapja: http://messzelato.hu/

 

Ez is érdekelhet