Már nem gagyi a művirág – interjú Mecz Gyöngyivel

Hol vannak már a régi, messziről ordítóan gagyi művirágok? A modern darabok olyan kifinomultak, hogy gyakran még egészen közelről sem lehet megkülönböztetni őket a valódi növényektől. Kifejezetten trendi és stílusos velük dekorálni

Mecz Gyöngyi, a Vintage Design üzlet és blog tulajdonosa a művirágok nagy ellenzőjéből vált azok leglelkesebb rajongójává. Édesanyja művirág-imádatának köszönhetően ugyanis gyerekkorában mindig voltak körülötte selyemvirágok…amelyeket látni sem bírt. Ezek persze még a régi típusú, harsogóan műanyag virágok voltak, amelyek méltán vívták ki a jóízlésű emberek ellenszenvét. A fordulat két éve következett be, amikor éppen Gyöngyi édesanyja hívta fel a figyelmét arra, hogy változnak az idők: az egykori gagyi művirágokat felváltották az új generációs műnövények, amelyek minősége össze sem hasonlítható a régiekével.

 

Megtévesztő a látványuk és a tapintásuk is

Nem akartam elhinni, olyan élethű művirágokkal találkoztam. Nemcsak látványra teljesen megtévesztőek, hanem egyeseknek még a tapintásuk is olyan, akár az igazi növényé. A virágok szinte sziromról sziromra fel vannak építve, a színük pedig éppen olyan kifinomult és átmenetes, akár a természetben. Sőt, van olyan műrózsa, aminek még a tövise is szúr! – mondja Gyöngyi, aki nemcsak az otthonát díszíti előszeretettel művirágokkal, hanem a munkája is körülöttük forog. Kis üzlete mellett lakásdíszeket készít, esküvőket dekorál, és workshopokat szervez, amelyeken kis segítséggel bárki elkészítheti saját virágdíszét.

 

Művirág-dekoráció

Az élethű művirág-dekoráció külföldön már teljesen elfogadott, sőt, a stílusos lakásoknak szinte elengedhetetlen tartozéka. Nagy előnye, hogy a művirág örök, csak egyszer kell megvenni, s hosszú évekig díszítheti otthonunkat, akár folyamatosan, akár szezonális jelleggel, újra és újra elővéve.

Gyöngyi kedvence – élő és művirágként egyaránt – a fehér tulipán, az minden mennyiségben jöhet. Otthonában is van belőle mindig egy csokorral, annál is inkább, hogy ma már ebből a tavaszi virágból is teljesen élethűt lehet kapni; ez nem selyemből, hanem speciális, gumiszerű anyagból készül.

 

Kedvenc a pünkösdi rózsa is

A másik kedvenc a peónia, azaz a pünkösdi rózsa, amelynek buja szirmai ugyanúgy lazán bomlanak, akár az igaziak.

 

“Kezdetben szinte mindenki szkeptikus, nem hiszi el, hogy művirággal tényleg valósághű látvány érhető el. Volt olyan menyasszony, aki nagyon ágált a művirág dekoráció ellen, de meggyőztem, hogy a szabadtéri esküvőn, a nyári kánikulában nem lennének hosszú életűek és elég sokáig frissek az általa elképzelt friss virágok. Amikor meglátta, hogy mutat a boldogságkapu fehér művirágokkal díszítve, teljesen megdöbbent, annyira élethű volt a látvány…”, meséli Gyöngyi.

 

Díszítenek a zöldek is

A legnépszerűbbek a tulipánok, a peóniák, és a rózsák, utóbbiak csokros, kisfejű változata nemcsak virágcsokrokban és kompozíciókban, hanem például babahajdíszeken is jól mutat. Még fehér rezgőt is kapni, amely bármilyen virággal társítva könnyedséget kölcsönöz a kompozíciónak. Sőt, a „művirág” kifejezés sem találó, nemcsak a szálas „vágott” virágok mesterséges változatával dobhatjuk fel ugyanis az otthonunkat, hanem kiegészítő zöldekkel is, ma már ezekből is nagy a választék. Húsos levelű kövirózsák, kanyargó borostyán, üde bukszus, különleges komló és hamvas eukaliptusz színesíti a kínálatot. Ezek nagyszerűen kiegészítik a klasszikus virágokat, de akár önmagukban is használhatók: egy-egy tekergőző zöld indával például díszíthetünk képkeretet, zöldellő műbukszussal feldobhatjuk az ajtókoszorúnkat – karácsonyra akár a levelek közé rejtett apró elemes izzósorral varázsolva ünnepi hangulatot –, de egy szép üvegvázába állítva is dekoratívak. S persze nem feledkezhetünk meg az utóbbi egy-két év slágeréről, a kövirózsáról, amely minden évszak díszeit feldobja, legyen szó asztali díszről, koszorúról, vagy esküvői csokorról. Ősszel és télen a kicsi gombákat is sokat keresik, ezek az erdő kincseivel – tobozzal, fakéreggel, csigaházzal, makkal – kombinálva hamisítatlan erdei hangulatot csempésznek a lakásba.

 

Nem olcsó, de többször használható

Tény, hogy a minőségi, új generációs művirágok nem olcsók, egy-egy szál több ezer forintba is kerülhet, de cserébe örök életűek. Sőt, még a virágkompozíciókhoz felhasznált darabokat is „újrahasznosíthatjuk”, ha meguntuk őket.

Ilyenkor, a tél közeledtével bejönnek a hamvas színek, az ezüstös, kékes zöldek, a deres szálak, ezek egyébként csodásan mutatnak a most nagyon divatos púderszínekkel, például pasztell rózsaszínnel vagy hamvas kékkel. Ebbe a trendbe illik többek között az eukaliptusz, a nyuszifül, az ezüstke, vagy a különböző kövirózsák. Az idei téli szezon nemzetközi trendje egyébként is a deres-havas téli természet megidézése, a természetes hatású összeállítások, a dérlepte bogyók és visszafogott színek használata.

Toboz, faág, műgomba

A műnövények jól kombinálhatók élő növényekkel, valódi termésekkel, kiegészítőkkel, így bárki könnyedén készíthet sokszínű, változatos, különleges asztaldíszt, koszorút, vagy más lakásdekorációt. Már egy-két szál művirág is feldobja a megszokott alapanyagokat, néhány fej fehér rózsa például a karácsonyi díszeket;  a lényeg, hogy a különböző alkotórészek színvilágát összehangoljuk. Az apró kiegészítők, mint a rafia, natúr madzag, a kis fagombok, fából készült figurák, vagy a natúr „kóc” is sokat dobnak a látványon, ezek egy kis utánajárással bárki számára beszerezhetők, hozzáférhetők. Még az erdőben gyűjtött kis faágak is hasznosíthatók, feldarabolva és egy kaspó köré ragasztva például mutatós kaspót készíthetünk belőlük.

Egyszerűen tisztitható

Vannak, akik otthonuk díszítésére, kreatív alkotáshoz, mások ajándéknak viszik a művirágokkal készült kompozíciókat, utóbbit sokszor kicsit félve, vajon mit szól hozzá a megajándékozott. Ők általában kellemesen meglepődnek, hiszen egy szép, természetesnek ható, szinte örök életű ajándéknak mindenki örül. A művirágokkal pedig semmi gond nincs, legfeljebb ha beporosodnak, egy laza zuhannyal megtisztíthatjuk őket. Szinte nincs olyan alkalom, amelyre ne lehetne tökéletesen passzoló ajándékot készíteni műnövények felhasználásával. Gyöngyi kedvence például egy anyák napjára készített fehér hortenziakoszorú, a virágok között apró, hamvas kövirózsákkal, púderszínű rózsafejekkel és bogyókkal.

 

Mecz Gyöngyi mindenkit arra buzdít, hogy kísérletezzen bátran, hiszen még azok is meglepődhetnek a végeredményen, akik magukat nem tartják különösebben ügyesnek vagy kreatívnak. „A legtöbben, akik eljönnek hozzám, és az útmutatásommal elkészítenek egy-egy koszorút vagy asztaldíszt, azt mondják, soha nem hitték volna, hogy ilyesmire képesek. Sőt, amikor hazaviszik a végeredményt, a család sem…”, nevet Gyöngyi.

 

Még egy tanács a szakembertől

változtassuk rendszeresen otthonunk dekorációját, használjuk ki a szezonalitás varázsát, hiszen minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes színei, formái!

Interjú: Pomaranski Luca

Fotók joga: Mecz Gyöngyi – Vintage Design

Ez is érdekelhet