Megvalósult álom a Paradicsomban

Interjú az ‘Azori Éden’ blog írójával, akinek sikerült az álmát megvalósítania és az Azori-szigeteken él.

Ritával a véletlen hozott össze, de be sem állt a szánk, amikor elkezdtünk beszélgetni most pedig már azt tervezem, hogy hortenzia virágokat fogok nézegeti nyáron a Férjemmel és Rita megmutatja az ő Azori paradicsomának titkos kincseit. Korábban már élt Ausztráliában, mert oda szerzett ösztöndíjat, Olaszországban, mert meg akarta tanulni a nyelvet, most mégis egy véletlen találkozás miatt él az Azori-szigeteken. Az élet furcsa fintora, hogy pont Ausztráliából haza kellett költöznie egy betegség miatt és évekig nem utazhatott.

Mi a hobbid? Mivel foglalkozol a legszívesebben?

Talán az utazást és a nyelvtanulást emelném ki: beszélek olaszul, spanyolul, csehül és angolul. Most portugálul tanulok. A másik nagy szenvedélyem az utazás.

Mivel foglalkoztál,  amikor Magyarországok éltél?

A családi cégünkben marketinggel foglalkozom. Itt tudom kamatoztatni, az Ausztráliában tanultakat, de még mindig ezt csinálom. A munkámat úgy alakítottuk, hogy online bárhonnan el tudom végezni.

Hogyan segített a salsa az álmod elérésében?

Négy év után, amikor egy betegség után vége el tudtam utazni, egy Salsa táborba Korfura mentem, majd egy ott megismert baráti csoporttal 1 évvel később Bulgáriába is. Ott a véletlen folytán találkoztam egy fiúval, akivel  barátok lettünk. Ő az Azori-szigetekről  származik és, ahogy ő fogalmazott „a paradicsomból”. Felajánlotta, hogy ha szeretném megnézni ezt a hihetetlenül gyönyörű, zöld és hortenziákkal teli szigetet ő fog vezetni. Akkor még azt sem tudtam, hogy Európában van egy ilyen hely, ez nagyon megmaradt bennem, utána is olvastam, mert kicsit szégyelltem, hogy nem tudok róla semmit.

Hogyan jutottál el először az Azori-szigetekre?

Mivel tartottuk a kapcsolatot az azori ismerősömmel és itthonról nem lehet közvetlen járattal elutazni, ezért amikor 2 hét múlva a munkám Londonba szólított, megkérdeztem, hogy tényleg áll-e a meghívása és mehetek-e? Ekkor még nem gondoltam, milyen meghatározó lesz ez az utazás. Szerencsés voltam, mert nem turistának éreztem magam, hanem vele együtt belecsöppentem az azori családok mindennapjaiba, életükbe mélyebb bepillantást kaphattam.  Nem turista voltam, egy felszínes látogató, akinek nincs lehetősége bele látni az ottani emberek életébe, hanem szinte családtag. Az ott átélt élmények, a gasztronómiai kalandozások, a világ, ami ott fogadott teljesen hatalmába kerített. Furnas város legzöldebb pontjáról, ahol a vulkáni domboldalakon a hortenzia virága borítja be a tájat fel is hívtam Anyukámat és elmondtam neki, hogy jövőre a születésnapomon én már itt fogok lakni.

A családod támogatott a döntésben?

Szinte alig volt kétely bennem, külön öröm, hogy a családom is mellém állt. Megszerveztük, hogy a munkám továbbra is tudjam folytatni, de minden gondolatom és tettem az vezérelte  hogy én azori-szigeteki lakó legyek. Édesanyám később elmondta, hogy őt az nyugtatta meg, hogy nem Ausztráliába akarok visszamenni, ahhoz képest ez a sziget közel van.

Mit jelent neked ott lakni?

Az egészségem szempontjából fontos, hogy ezen az éghajlaton élek úgy érzem amikor kint vagyok, akkor vagyok töltőn. Teljesen nem szakadtam el a hazámtól, mert 4-5 hónapot itthon vagyok, viszont a nyugalmas élet, az ottani klíma fontos a gyógyulásom szempontjából.

 

Honnan jött a blog ötlete? Miért kezdtél el írni?

A blog ötlete onnan indult, hogy a családomnak szerettem volna elmesélni a frissen szerzett élményeim. Megnyugtatni őket, hogy minden rendben van velem, leginkább az Édesanyámat. Különös, de a szülinapomon kezdtem írni az első bejegyzést, beteljesült a kívánságom: már az azori-szigeteken éltem azon a napon. Miután igyekeztem minél több információt begyűjteni erről a csodás helyről, de magyarul szinte semmit nem találtam, így már az is hajtott, hogy bemutassam ezt a csodát másoknak  az én élményeimen keresztül. Nem tanultam soha írni, nehezek voltak a kezdeti lépések, mivel nem csak magyarul, de angolul is írom a blogot, aminek a fordításában egy barátnőm segít.

Hogyan látod a blogod és a saját jövődet?

Már az első néhány bejegyzés után jöttek az első megkeresések, hogy segítsek 1-1 dologban. Elkezdem kis túrákat szervezni, de eleinte csak a barátoknak. A visszajelzések bátorítóak voltak, így már segítettem szervezni bálnalest, delfinekkel úszást az óceánban valamint  luxus hajóutat és hortenzia túrát is. Előadásokat is tartok Budapesten, hogy elmeséljem az oda igyekvőknek a lehetőségeit, tippeket és trükköket osszak meg velük, hogy minél kevesebb ráfordítással minél több élményt szerezzenek.

Engem a hortenzia túra fogott meg, ha szeretném látni, mikor menjek az azori-szigetekre?

Gyere június harmadik vagy negyedik hetében, akkor a szigetcsoport virágba borul, varázslatos látvány.

Most még pár gondolatot, hogy miért érdemes elmenni csak címszavakban?

  • A zöld ezer árnyalata
  • A teljes kikapcsolódás élménye
  • A tengeri ételek, a gasztronómiai különlegességek, mint például vulkánban főtt Cozido
  • A fesztiválok, amelyek egész évben zenével, tánccal és színekkel töltik meg a szigetet
  • Az év minden szakaszában nyílnak a különböző virágok
  • A termálfürdő és óceáni hullámfürdő egy lagúnában
  • A bálnák és a delfinek

Azori Éden blogot itt találod
Gyere el Rita Azori-szigetekről szóló előadására február 16-án. Esemény a Facebookon itt található.

Minden a cikkben szereplő képet az Azori Éden blog szerzője készítette!

 

Ez is érdekelhet