Mindannyian kreatívak vagyunk

Egy kreatív brit asszonynak köszönhető, hogy a hobbi bútorfestés világméretű „mozgalom” lett: Annie Sloan megmutatta, hogy bárki kibontakoztathatja a benne rejlő alkotókedvet.

Annie Sloan neve fogalom a „kreatív iparban”, elsősorban az általa kikísérletezett úgynevezett krétafesték miatt, amellyel különösebb felületkezelés és előkészítés nélkül varázsolható újjá mindenféle bútor. Ezzel és közvetlen, inspiráló személyiségével elérhető közelségbe hozta a bútorfelújítást a hétköznapi emberek számára. Laikusok ezrei vágtak bele bútoraik feltuningolásába, kísérletezve a különböző technikákkal, és fedezték fel magukban a kreativitást.

 

Annie Sloan

Krétafestéket azóta számtalan cég a piacra dobott, de a 68 éves Annie ma is inspirációforrást jelent, s fáradhatatlanul dolgozik, a mai napig maga találja ki az új árnyalatokat. Inspiráció számára az egész világ, különösen az idegen kultúrák; kollekciója legújabb, finom zöld színét például az etiópiai hagymamezők ihlették.

Forrás: www.anniesloan.com

Az indíttatás a gyerekkorában gyökerezik: mindig művészet, festmények vették körül, különösen Gauguin színekben tobzódó képei voltak azok, amelyek megtanították rá, hogy ne féljen a színektől.

A hiány hívta életre

Különleges festékét a saját álmai hívták életre, miután nem talált az elképzeléseinek megfelelő festéket az üzletekben. Gyorsan és egyszerűen akart dolgozni, olyan festéket keresett, amely magába szívja a viaszt, de sem a megfelelő állagot, sem kedvére való színeket nem lelte, ezért a saját kezébe vette a dolgot. Egy kis családi festékgyárral közösen kísérletezték ki a krétafesték speciális összetételét és az induló 12 színt. Ennek már több mint 25 éve, ma már középső fiával és menyével vezetik a családi céget.

Kedvenc, általa átfestett bútordarabjaira ma is emlékszik, például arra az 1930-as évekbeli tölgyfa asztalra, amely egy oxfordi kollégiumból került hozzá, hogy aztán liláskékben és burgundi vörösben újjászületve találjon új gazdára Annie üzletében.

Saját oxfordi házában keverednek a stílusok, a XVIII. századi európai darabok jól megférnek az afrikai etno dizájnnal. „Szeretem, hogy az otthonom változatos és színes, drága és takarékos egyszerre. Úgy érzem, sikeresen összekapcsoltam a hagyományosat a modernnel”, vallja a bútorfestés nagyasszonya.

Forrás: www.anniesloan.com

Segített a válság

Bár különleges bútorfestékét 1990-ben alkotta meg, igazán a 2000-es években vált népszerűvé. Annie szerint a gazdasági világválság kifejezetten segített ebben, az emberek ugyanis vásárlás helyett a saját kezűleg készített tárgyak és a régiek felújítása felé fordultak, keresve a lakberendezésben is a takarékos megoldásokat. Közben felfedezték rejtőző kreativitásukat és megízlelték az alkotás örömét.

„A kreativitás arról szól, aki igazán én vagyok. Mindannyian kreatívak vagyunk valamilyen módon, ez nem a művészek kiváltsága”, mondja Annie.

Forrás: www.anniesloan.com

Ismerd meg a stílusod!

A festék azonban nem elég, utat is kell mutatni az embereknek, mire képesek. Annie Sloan több mint 25 könyvben teszi ezt meg, s persze oktatja a viszonteladóit, hogy azok tanfolyamokon, workshopokon adhassák tovább a tanultakat. Ösztönös tanárnak tartja magát, aki szenvedéllyel osztja meg a tudását másokkal.

„Gyakran hallom emberektől, hogy nem találnak olyan darabokat, amelyek jól mutatnak az otthonukban. Azt hiszem, ez azért van, mert ahelyett sodródnának az aktuális divatokkal, alaposan végig kellene gondolniuk, milyen a személyes stílusuk. Ez lehet a bohémtól a modern retróig bármi, de tudni kell, hogy a többség ízlése több stílus keveredéséből áll össze. Mindig segít, ha figyelembe vesszük az ingatlan stílusát, egy skandináv stílusú berendezés például nem biztos, hogy működik egy viktoriánus házban.”

Forrás: www.anniesloan.com

Eredetileg megjelent a Lakás és kert magazin novemberi számában

Írta: Pomaranski Luca

Köszönöm, hogy a Kertes Ház magazinban is megjelenhet!

Ez is érdekelhet