Mivel süssünk a kertben?

Kertes házba költöztünk, idén lesz a második nyarunk az új házban. Ugyan nem első dolgom volt a kinti sütő eszköz kiválasztása, de hamar eljött az ideje, hiszen nagyon szeretünk itthon ételt készíteni mindenféle formában. Sokat olvasgattam utána a különböző sütési technológiáknak, nagyjából képben is voltam a témában, de nem voltam felkészülve a Garden Expón kapott kérdésnek:

„Mi a grillezési filozófiád?”

Meglepődtem, és hirtelen nem tudtam válaszolni a kérdésre. Megnéztem a kínálatot és itthon újra elővettem az internetet és az új információk fényében elkezdtem kialakítani a válaszomat, a korábban feltett kérdésre.

Mivel, sok féle forma hús készítési módszer van, és nem mindegyik módszert támogatja minden eszköz ami elérhető a piacon.

Első körben van a hagyományos füstölés, amit nagyapáinktól tanultunk, és a vidéki disznóvágások után alkalmazták. Ez annyit jelent, hogy olyan hőmérsékletű füstöt vezetnek a húst tartalmazó térbe, ami csak tartósítja a húst, de semmiféleképpen nem süti meg. Hagyományosan két féle hőmérsékleten végezhető, a hideg füstölés esetén: 25-30 C között tartósítjuk a húst. A meleg füstölés alkalmával ennél ugyan melegebb hőmérsékletet alkalmazunk, 55-80 fok C között, de annyira semmiképpensem magasat, hogy készre főljön a hús.

A BBQ ettől jóval melegebb hőmérsékletekkel dolgozik, itt más 110-150 fok C közötti füsttel, több órán keresztül készre készített húsról beszélünk. Az amerikai BBQ-ra ebben a hőmérséklet tartományban,  használják a smoker (füstölő) kifejezést is. Lényeges megjegyezni, hogy indirekt hőközlés van a tüzelő anyag és a hús között.

Az eddigiekben tárgyalt technológiák összefoglaló jellemzője a smoking (füstölés), a különbség a hőmérséklet illetve a földrajzi elhelyezkedés is. Ennél magasabb hőmérséklet alkalmazása esetén beszélünk grillről, ami a gyakorlatban 180 fok C feletti hőmérsékletet jelent. Lehet indirekt vagy direkt hőközlést is alkalmazni a hús felé, és lehet két zónás a berendezésünk, amikor nem a hús alatt termeljük a hőt, hanem mellette.

Grillező berendezések:

Casus grill

Fotó: Casusgrill.hu

Ha esetleg nincs kert, vagy egy kirándulás alkalmával szeretne grillezni, akkor ez a tökéletes megoldás. Egy egységcsomag, ami egy komplett mobil grillező berendezés. Ráadásul környezetbarát, teljesen lebomló darab. Ugyan ténylegesen ezt a modellt nem próbáltam, de egy korábbi testvérét igen. Azon két személyre egy vacsorát kényelmesen meg lehetett sütni, akár egy második emeleti teraszon is.

Gömb grill

 

Fotó: Landmann

 

 

Egy viszonylag egyszerű berendezés. Előnye, legalább is az általam próbált modellnek, hogy könnyű. Könnyen lehet mozgatni még működés közben is, gond nélkül meg lehet sütni benne akár hat személyes vacsorát is, hússal és zöldségekkel. A meggyújtásához kell egy kis tapasztalat, mert nem huzatol annyira jól, mi egy régi, használaton kívüli hajszárítót használunk gyorsítónak, de egy grill gyújtó kémény is sokat segít a begyújtás folyamatán.

 

Több zónás grill fa vagy gáz tüzeléssel

Fotó: Landmann

Ezek a készülékek nagyok, kevésbé mozgathatók. ennek megfelelően a drágább kategóriába tartoznak, ezzel együtt a pontosságuk, szabályozhatóságuk is jobb. Ugyan kevesebb a tapasztalatom ilyen berendezéssel, de nagyon egyenletes hőleadást biztosított, gyönyörű egyenletesen megsült húsokat lehetett róla leszedni. A gáz tüzelésű készülékeken olyan helyek vannak kialakítva, ahova különböző fafélék forgácsait lehet elhelyezni. Ezek hozzáadják az ételhez a faszén tüzelésű készülékeknél tapasztalható aromákat, extra ízeket. Mondanom sem kell, hogy bármeddig lehet üzemeltetni őket, csak a gázpalack mérete, illetve a faszenes zsák mérete szab határt a grillezésnek.

Smoker

Fotó: Landmann

 

Az eddigi berendezések egy fajta üzemmódra voltak képesek, grillezni lehetet velük. A smoker ennél sokkal több. Ebben a típusban, már a hideg, vagy meleg füstölésre is van lehetőség, és az igazi BBQ sem akadály. A készülékek jóval nagyobbak, több zónában lehet bennük tüzet rakni, jellemzően faszénnel. Alkalmasak tíz óránál hosszabb folyamatokra is, amennyiben a szakácsnak van hozzá türelme. Nekem nincs, ezért nem is ezt a típust választottam.

Kamado Grill

 

Végezetül a kamado típusú berendezések, amik igazán nagy és nehéz monstrumok. Az én grill filozófiámnak ez a típus felelt meg legjobban. Lehet benne grillezni direkt és indirekt hőátadással. Lehet benne pizzát, vagy akár kenyeret is sütni. Amit nem igazán lehet benne csinálni, az a füstölés, és a hagyományos BBQ. Nekem nincs türelmem 16 órán keresztül lassú tűzön készíteni egy nagy darab húst, de igazából nincs is szükségem rá, cserébe egy olyan készüléket kaptam, amiben akár 16 főre is lehet grill ételt készíteni.

Az előzetes félelmem, miszerint nem lesz érdemes befűteni rövidebb, kevesebb főre történő grillezéshez, teljesen alaptalannak bizonyult. 10-15 perc alatt be tudom indítani a saját grillünk, amely a Landmann kamadoja. Nagyon jó hőtartó, köszönhetően a 118 kg-os kerámia testének. Igazából úgy működik, mint egy mobil kemence, nagyon jól szabályozható, az alul és felül meglévő huzat szabályzók segítségével. Egy hagyományos grill készülékhez képest, érzésem szerint sokkal hosszabb ideig üzemel, ugyanannyi faszénnel. Nagyon megszerettem, ajánlom mindenkinek. Nem olcsó, de lehet találni megfizethető márkát is.

Írta: Mórocz István

Ez is érdekelhet