Ökozacskó – mi ez és hogyan legyen neked is?

Apróságokkal tehetünk azért, hogy kicsit környezettudatosabbak legyünk, mindig keressük meg mi a következő lépés számunka, amiben fejlődni tudunk! Nem másokat kell utánozni, csak a magunk léptéke szerint haladjunk! Szelektív hulladék gyűjtés, komposztálás, vászon szatyor és ökozacskó, kinek mi jelenti az első lépést?

Ledorka néven régóta készít Lehőcz Dorka ökozacskókat és táskákat. Őt kértem meg, hogy segítsen többet megtudnom ezekről, az anyagválasztásról és hogyan fogadják a hazai üzletekben, ha valaki ezekkel vásárol?

Mesélj arról, hogy milyen kérdéseket tesznek fel a zacskókkal kapcsolatosan?

Néhány alkalommal felmerült a kérdés, hogy nem jelent-e plusz súlyt a mérésnél a tüll zsák. A 25 cm x 35 cm-est a mérlegre: 6 g. Ha mondjuk 400 Ft-os gyümölccsel számolunk, akkor ez 2,4 Ft többletet jelent. Ha valami drágát veszünk, aminek 1000 Ft kilója, akkor 6 Ft. Bevállalható, ugye?

Fotó: Ledorka

Milyen anyagból és miért abból készülnek?

A bevásárlótáskákat vászonból varrom, a kenyeres zacskókhoz tüllel kombinálom a vászon anyagot. Az ökozacskók teljesen tüllből készülnek, műszálasok, mert az a cél, hogy tartósak, sok évig használhatók legyenek, így kiválhatnak több száz bolti műanyag zacskót. Környezetvédelmi szempontból valóban jobb lenne a vászon, de ezt jobban szeretik az emberek. Tehát nem tökéletes megoldás, de a komfortzónán belül marad vele az ember, és mégis ezerszer jobb, mint a megszokott. Az elsőket függönymaradékból varrtam, saját célra, tehát újrahasznosítottam egyben, de a hálós, tüll jött be leginkább. A tüll szellőzik, és az eladó kibontás nélkül is látja, mi van benne. Sok évig használható, és így kivált rengeteg műanyag zacskót. Kis lépés, de ezekkel a kis lépésekkel jutunk előre.

Fotó: Ledorka

Mit jelent neked a környezettudatosság?

Környezettudatosan gondolkozni, az én véleményem szerint azt jelenti, hogy az általam bevállalható lehető legtöbbet teszem a Föld érdekében. Nem mondok le mindenről, de igyekszem minimalizálni a lábnyomom. Persze, nem csak a bevásárlás terén.

Hogyan reagálnak az üzletekben, ha ilyen zacskóval vásárol?

Büszke vagyok rá, hogy az általam varrt ökozacskókat egyre többen használják. A vásárlóim is arról számolnak be, hogy örömmel használják a termékeket, és pozitív az üzletekben dolgozók visszajelzése. Eleinte sokan tartanak attól, hogy mit szólnak majd az eladók és a pénztárosok, de vagy teljesen természetesnek veszik a zacskókat, vagy egyenesen sikert aratnak. Sokunkat már ismernek is, hogy mi bizony nem kérünk műanyag zacskót.

Köszönöm Dorkának a fotókat és a válaszokat!

 

“Nem kell zacskó közösség”, ahová csatlakozhatsz, ha magad akarod varrni,

amelynek fő célja, hogy minél kevesebb műanyag zacskó legyen: http://nemkellzacsko.hu/

Miben különleges ez a közösség?

Bevásárlótáskát varrnak maguknak használt, természetes alapanyagból – nem terhelik a környezetet új anyag vásárlással. A táska elkészítéséhez adnak szabásmintát, valamint segítő videót is.

Címkézés. Rávarrnak egy “nemkellzacsko.hu” címkét az elkészült táskára, zacskóra
Felkerülnek a térképre, ahol jelzik, hol készült már ilyen zacskó
Varrás és ajándékozás: ha van kedvük, akkor varrnak még és ajándékoznak táskát másoknak is
Mindig maguknál hordják – akkor is, ha nem készülnek vásárolni. Mivel az a tapasztalat, hogy a spontán vásárlásokkal vándorol haza a legtöbb műanyag szatyor.

A cél az, hogy az elkészült táskák üzenethordozók legyenek!  Lehet csatlakozni a közösséghez, mivel ingyenes, jó célt szolgál és szórakoztató!

Készítők, alternatívák:

Ledorka oldala itt található

The Sorting Bags

Ritakreatív

Zero hero

BogBag

Virágnak világa-Lovizer Virág

Ki lehet még próbálni mosózsákot, mosózacskót ki hogyan nevezi is pl:
Jysk

Küldjetek nekem minél több készítőt, szívesen megosztom őket is!

kerteshazmagazin@gmail.com

Ez is érdekelhet