Petrezselyem pesto – őrizd meg a friss ízt!

A kis zöldséges kertemben, nagyon sok petrezselyem termett. Ez az első kerti próbálkozásom, amióta beköltöztünk a kertes házunkba. Még csak egy sort szedtem le, de ez is jóval több,mint amit a levesbe vagy csak a petrezselymes krumplira tennék. Nagyobb szabású tervre van itt szükség, nekem a megoldást a pesto és a felaprított petrezselyem fagyasztása jelentette.

Petrezselyem pesto hozzávalók:

  • 20 dkg megmosott, megszárított petrezselyem
  • 2 dl olíva olaj
  • 1 csapott teáskanál só (ez természetesen erősen ízlése, kinek mennyi)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés őrölt bors
  • a keveréshez turmixgép

Alaposan megmostam a petrezselymet, a vastagabb szárakat letörtem, de a friss hajtások szárát rajta hagytam. Nagyon apróra vágtam, hogy könnyebb legyen a turmixgépnek. A két gerezd fokhagymát is felaprítottam. A sóval csínnyán kell bánni, az első adag nagyon sós lett,  mert akkor még kétszer ennyit tettem bele. Utólag is lehet sózni, ízlés szerint, én inkább ezt javaslom! A bors ugyanígy, nem kell túl sok. Olvastam recepteket, dióval, parmezánnal és most ezeket kihagytam, ez megint csak ízlés kérdése, de utólag is rá lehet tenni a tésztára.

A turmixba tettem az apróra vágott petrezselymet és a 2 dl olajat és a fokhagymát. Kis türelem kell, amíg jó apróra összevágja, érdemes addig kavarni, amíg tökéletesen krémes lesz.

A kész pestot kis üvegekbe tettem, amelyeket előtte a mosogatógépben mostam el, nálam ennyi a fertőtlenítés része.

Mivel az íze nagyon intenzív nem kell belőle sok. Gasztro ajándéknak is kitűnő!

Az üvegcsék kis joghurtos üvegek.

 

 

Ez is érdekelhet