Saját tradíciók, családi pillanatok

Hogyan készül egy kreatív páros a Karácsonyra?

Andi meséli el a saját készülésüket: “A Karácsonyt megelőző időszak a legfárasztóbb, legmunkásabb a Pagina Galéria életében, így vállalván a kakukktojás szerepet – többszörösen, hiszen bloggerek sem igazán vagyunk – azt tudom mondani, hogy nálunk nincs igazán komoly készülődés dekoráció tekintetében.”

Adventi koszorú zsebkincsekből

Az Adventi koszorúnk is puritán kissé, mindössze annyit tettem, hogy a kislányunk által összegyűjtött szép, natúr kavicsok és néhány színben harmonizáló apró üveg gömb közé állítottam 4 vastag fehér gyertyát. Látszólag nem különleges a megjelenése, de mi tudjuk, hogy azok az apró kis kavicsok mind egy-egy kis kincsként lapultak a kislányunk kezében, zsebében és mindet boldogan ajándékozta nekünk, amikor az oviba érte mentünk. Mi pedig természetesen sajnáltuk eldobni őket, így most végre elnyerhették méltó helyüket az asztalunkon ünnepi díszként.

Horgászat barátokkal

Ahogy az év során nem ritkán, ebben az időszakban főként muszáj bizonyos dolgokon időt spórolnunk, improvizálnunk és a sok munka mellett a lehető legtöbb időt egymással tölteni. Épp ez okból minden évben barátaink társaságában magunk horgásszuk ki a Visegrádi pisztrángos tóból az ünnepi asztalunkra kerülő halat és már mondhatjuk, hogy hagyománnyá vált, hogy a jártunkban-keltünkben gyűjtögetett dióból készül a karácsonyi Aranygaluskánk. Évekkel ezelőtt a végeláthatatlan babakocsizások idején szoktunk rá a séta közbeni dió szedegetésre.

Családi rituálék

Sokkal jobban ragaszkodunk tehát az együtt töltött időhöz, a közösen kialakított rítusainkhoz, élményeinkhez, mint dekorációhoz vagy hosszadalmas, időigényes ajándékok készítéséhez, vásárláshoz, tárgyakhoz. Ilyen fix rítusunk még kettő olyan van az adventi időszakban, ami talán nem minden családra jellemző, amit lehetőleg nem hagyunk ki.

Az egyik a budapesti Operaház körüli esti séta a feldíszített Andrássy úton, ahol mindig meghallgatjuk az aktuális kórus dalait, teát iszunk, kürtöskalácsot eszünk és reméljük, hogy  összefutunk a Diótörő balettből “kiszökött” jelmezes szereplőkkel, a kislányunk nagy örömére. Alig várom, hogy elérje azt a kort, hogy beülhessünk az előadásra is.

A másik jelentős program mindig december 21-re esik. Ekkor fejezzük be a munkát és ezt megünneplendő ellátogatunk az Óbudai Főtérre. Na jó, ebből egy szó sem igaz! Nem azért megyünk oda, hanem a házassági évfordulónkat ünnepeljük. Megnézzük a korcsolyapályát, a gyönyörűen feldíszített és kivilágított teret, Városházát, ahol az esemény megtörtént, immár 5 éve. Eszünk, iszunk, andalgunk. Néha megfagyunk.

Az esztendőnek ez a napja az mindig, amikortól hivatalosan is megkezdjük a karácsonyi készülődést annak a klasszikus formájában is: takarítás, bevásárlás, csomagolás, ajándékok beszerzése. Bár ez utóbbival kapcsolatosan azért szoktunk lépéseket tenni már korábban is.

Csomagolás és karácsonyi dísz Pagina módra:

Pecsételt csomagolópapír, amelyet kislányukkal együtt készítenek:

Stencilezett tányér alátét újrahasznosítása, ez a dísz is kis kezek segítségével készült

Csipkés dekoráció születése

Apropó! A házassági évfordulónk kapcsán jutott eszembe egy laza átkötéssel,  hogy idén beköltözött a lakásunkba egy nálunk eddig még meg nem jelent ünnepi dekoráció. Nem pont a saját lakásunkba szántuk, hanem karácsonyi és főként esküvői dekorációs elemként terveztük őket. Nagyon szerettük volna, ha a vízálló alapanyagú, tehát kültéren is használható csipkés vagy hópihe kivitelű tárcsáinkat – amik akár 2 méter átmérőjűek is lehetnek –  már az idei Karácsonyra webshopunkban tudhattuk volna, de jópár sajnálatos esemény és körülmény hátráltatta a munkánkat az idei esztendőben, így ez ebben az évben ez nem valósulhatott  meg. Öröm az ürömben, hogy a nappalink hatalmas üveg falán igazán szépen mutatnak csipkés dekorációs elemeink prototípusai. Jövőre befejezzük őket és a virágos, csipkés darabokkal már tavasszal találkozhattok majd a webshopunkban. Esküvőkre csodás dekoráció lesz!

Visszakanyarodván a Karácsonyhoz… ha az ajándékozásról van szó, az általunk készített ajándékok mellett kifejezetten szeretjük a számunkra nagyra becsült kézművesek termékeivel meglepni szeretteinket. A favorit évek óta az Apacuka Ceramics workshop utalványa vagy az általuk készített kerámia tárgyak valamelyike. Persze a pecsétjeink, stencilezett ajándékaink mellett.

Köszönöm Andinak, hogy megtisztelt a bizalmával és elmesélte a családi készülését.

A bejegyzés fotói Pagina Galéria tulajdona: Pagina Galéria weboldala

 

Ez is érdekelhet