Színekről beszélgettünk egy múzeumban – Color Talk

Tökéletes helyszín, színek és hangulatok.A Farrow&Ball magyarországi képviselete a “Múzeum+” a Magyar Nemzeti Galériában esemény keretében szervezett egy Color Talk – színek és hangulatok előadást.

Szakos Andrea Farrow&Ball színszakértő mondott hasznos tippeket és remek gondolatokat a színekkel kapcsolatosan, ezek javát az engedélyével elhoztam nektek is. Az egész előadás nagyon inspiráló volt, ha egy éve hallom, akkor a házunk helyiségeinek színválasztásainál sokkal bátrabb vagyok!

Igyekeztem leírni minden olyan információt, amelyek a színek kiválasztásakor segítségetekre lehet. Természetesen az egész előadás anyagát sok lenne leírni, de remélem ez a pár gondolat is hasznos lesz. A Farrow&Ball  kínálatában egyébként 132 szín található, ezek közül már lehet választani, némelyiknek elég mókás neve is van.

Szerinted milyen színe van a vakond leheletének? (Mole’s Breath) A videóból kiderül.

Mi a legbiztonságosabb választás?

Mivel nem lehet tévedni? A szakember válasza az, hogy a visszafogott színpalettával biztosra mehetünk.

Fotó: Farrow&Ball

Ennél viszont több tanács is elhangzott, amelyek segítségével már bátrabban választhatunk.

Sötét színek hatása

Ha sok a műtárgy a lakásban, amelyet szeretnénk bemutatni, akkor használjunk monokróm színeket.Tudtad, hogy a sötétebb színeket távolabb érzed, de ez alól a vörös kivétel?

Fotó Farrow&Ball

A dolgozó szobánkba be fogom vállalni a sötét falat és a mennyezetet, azért is, mert északi fekvésű, ugyanis égtájak szerint is lehet színeket választani.

Fotó: Farrow&Ball

Fontosak a fények, fényforrások, hogy milyen és mennyi fény kap a helyiség

Égtájak szerinti színválasztás:

    • Északi fekvés – hűvösebb fény: sötét színek, nem fehér, hanem meleg színeket ajánl a színszakértő
    • Déli fekvés – sárga fény: kék árnyalatok, tompítja a fényt, vagy sápadt meleg színeket érdemes ide választani
    • Nyugati fekvés – változó fényviszonyok: a fehér szín javasolt
    • Keleti fekvés – kékes fény: finom, kékes árnyalatok, pl:duck egg blue

Kültéri szín választás – lehetünk bátrak!

Ami nekem az este mondása volt, hogy kültérre nyugodtan választhatunk két áranyalattal sötétebb színt, mint az elérni kívánt, hiszen máshogy érvényesül. Nekünk a dolgozó menta színe tűnik el a ház fehér színe mellett. Ha ezt hamarabb tudom bátrabban választok a zöld árnyalataiból, ami most inkább csak egy másik fehérnek látszik!

Fotó:Farrow&Ball

Válasz a kedvedre való színeket az otthonodba!

Összességében elmondható, hogy a szabályok ismerete segít a színek választásában, de ezeket felrúghatjuk, mert az egyéni ízlés is fontos. Viszont eshetünk abba a csapdába, hogy másnál látott szín nálunk valahogy nem működik, ekkor érdemes utánaolvasni a színek hatásainak, a szakértők javaslatainak.

Köszönet a színvonalas előadásért és a helyszínválasztásért, amely nem véletlen, hiszen a  Farrow&Ball a Madarász Viktor kiállítás szponzora,  Facebook oldala itt található.

Fotó: Farrow&Ball

 

 

Ez is érdekelhet