Újraöltöztetett lámpa

Olvasói újrahasznosítás: Barbara meséli el, hogyan jött az ötlet és hogyan valósult meg egy régi lámpa újragondolása.

Drága nagymamám csipke blúzát anyu jó pár évig őrizte, de sajnos az idő vasfoga nem kímélte a csodás darabot, helyenként kiszakadt és itt-ott az anyag is elszíneződött, megfoltosodott.

Mivel a mintája nagyon szép, és mégiscsak a nagyi blúza volt, ezért kidobni semmiképpen nem akartam. Volt egy lámpám, amit még egy keleti kirándulásról kaptunk ajándékba, de a stílusa sehogy sem illett a lakáshoz ezért nem használtuk. Ahogy tettük ide-oda, a rizspapír búra több helyen is beszakadt és a színe is kifakult. Sokáig tervezgettem, hogy átalakítom valahogy és ahogy ezen gondolkodtam beugrott a régi csipke blúz a rongyos zsákban!

Kiinduló állapot

Hogyan kezdjünk hozzá?

Első körben a régi lámpa fa vázát szereltem szét, és a papír részeket kivágtam. Új színt kapott, ami már jobban illik a szobához, ahová került. A festéshez hobbi dekor festéket használtam, mert ez nem igényel semmilyen alapozást, vizes bázisú, így nem büdös és nagyon gyorsan szárad. A festés után kiszabtam a csipke darabokat és szépen óvatosan ragasztópisztollyal a régi papír helyére ragasztottam. 

Vigyázva, hogy szépen kifeszüljön és, hogy a kezemet se égessem meg (annyira). Utóbbi problémára állt elő a kislányom egy nagyon jó megoldással: vastag filctoll lapos végére sütőpapír darabkát erősített egy befőttes gumival. Végül ezzel a szerszámmal nyomkodtam bele a csipke szélét a forró ragasztóba, így ezúttal megúsztam égési sérülések nélkül.

Amikor elkészültem a ragasztással már csak össze kellett állítani a lámpát és csodálni a szépséges mintákat, amikkel a fény a csipkén keresztül szűrődve elárasztotta a szobát!

Az elkészült lámpa nappal

 

A lámpa fénye éjszaka, a csipke minta kirajzodik

 

Köszönöm Barbarának,hogy megosztotta az ötletét és, hogy bemutathattam az újraöltöztetett lámpát.

Ez is érdekelhet