Home staging – állítsd színpadra a lakásod!

Több nagy feladatunk is van idén. A legnagyobb, hogy megtervezzük az álomházunk. Viszont ahhoz, hogy álomházunk legyen, a földön kell járnunk és a szeretett lakásunkat el kell adnunk. A lakáseladás nem könnyű, az eddigi legnagyobb DIY feladatom, a lakás eladásra felkészítése.

Megpróbálunk felkészülni, ütemezni, okosan csinálni. Az okosan csináláshoz a külföldi átalakítós műsorokat nézve felfedeztem magamnak a home staging-et, azaz annak a művészetét, hogy hogyan készítsük fel lakásunk az eladásra. Már Magyarországon is több szakember foglalkozik ezzel. Megnéztem az ő oldalaikat, de főleg amerikai oldalakat böngészve szedtem össze a számomra fontos feladatokat. Szeretném már az elején elmondani, hogy nem vagyok lakberendező, csak a lakberendezés iránt élénken érdeklődő műkedvelő. Nem akarok ebből megélni, csak a gyakorlatban szeretném kipróbálni ezt a értékesítést, mivel történetesen van egy eladó lakásunk. Nem fogok szakembert alkalmazni, mivel szeretném a minimális keretek között megoldani ezt a feladatot, remélem a gondos előkészítés és átgondoltság meghozza majd a gyümölcsét, a gyors és megfelelő értéken történő eladást.

A legelső lépés számunkra az, hogy elhatározásunk szilárd, a lakást eladjuk és építjük a házunkat. Párhuzamosan a ház építésével kapcsolatos feladatokról, folyamatokról majd írok. Olvasom a szakirodalmat, hogy mire figyeljek oda, ezekből összeállítottam a számomra legfontosabbakat, remélem ez másnak is hasznos lesz.

1.Elvégzendő javítások. Listát írunk az elvégzendő javításokról, munkálatokról. 10 éves a lakás, már van mit megcsinálni rajta.

2. Személytelenítés. A külső szemlélő szemével kell megtanulnom nézni a saját lakásunk, mert a számomra oly fontos csecsebecsék és gyerekrajzok túl személyesek. Más valószínűleg csak felesleges kacatnak tekinti azokat. A személytelenítéshez hozzátartozik, hogy 1-1 olyan dísztől is elbúcsúzom, ami nekem nagyon tetszik, de az általános ízléssel nem biztos, hogy találkozik. Pl: csipkekép az előszobában.

3. A zsúfoltság megszüntetése. Gyüjtögető lévén van néhány felesleges bútordarab, amitől egy időre elbúcsúzunk. Nem fogom kidobni őket, csak jó helyre átköltöznek, amíg nem jöhetnek velünk az új otthonunkba.

4. Az előnyök kiemelése. Szerintem szép a lakásunk, de ezt fotókon is be kell tudjam mutatni, ki kell emelkedni a hirdetések tömegéből. Vonzóvá kell tenni mások számára is, hogy meg akarják nézni. De eddig el kell jutni!

5. Tisztaság és rend. Alapból is fontos, de kell most egy alapos nagytakarítás, a rend és tisztaság folyamatos fenntartása.

6. Erkélyek: be kell látni, hogy a fűnyíró és a szánkó elköltözik, beköltözik helyette a sok virág és a kényelmes beszélgetősarok.

7. A munkálatok elvégzése és a stílus frissítése után nagyon fontos lesz a fotózás és a hirdetés elkészítése is.

A későbbiekben képekkel illusztrálva helyiségről, helyiségre folyamatában mutatom be az átalakulást. A lakást is magunk szeretnénk eladni, ingatlanossal így nem tárgyalunk. A lakást a tervek szerint nyár elején hirdetjük meg, kb. 2 hónapunk van a feladatok elvégzésére, a lakás színpadra állítására!

Most itt két jó példa arra, hogy mit lehet elérni. Ez nem a mi lakásunk, csak képeken is szerettem volna bemutatni milyen változást képes hozni a home staging.

Hálószoba előtte / utána kép
Hálószoba előtte / utána kép
Fürdőszoba előtte/ utána kép
Fürdőszoba előtte/ utána kép