Valami régi – elképzelt történet egy vintage csokorról

Boldog házasságának zálogául a menyasszony valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsönkapott darabot visel, vagy tart magánál. Ezt napjainkban minden ara tudja. Amikor 1927 tavaszán Erdőssi Valéria, az orcáját elfedő fátyollal édesapja oldalán az oltárhoz lépett, még nem sejtette, hogy menyegzője a dédunokája esküvőjén is nyomot hagy.

Az Erdőssi család nem volt túlontúl tehetős, de némi luxust azért megengedhettek maguknak. Ilyen fényűzés volt a lányuknak vásárolt igazgyöngy nyaklánc is. Valéria odavolt a különleges ékszerért, így arra a ruhára is került néhány tenyésztett darab, amelyben Berze Jánosnak fogadott örök hűséget.

A házasságkötés után az értékes ékszer egy bélelt dobozkába került. Hamarosan olyan idők jöttek, hogy a láncot nemhogy nem viselték, de el is rejtették az otthonokat feldúló katonák elől. A Berze család elmenekült, és mikor visszatértek, az egykor vidám, dús orgonabokrokkal körülölelt, csinosan fehérre meszelt házuk helyén csupán egy szürke romhalmazt találtak. A romok között keresgélve Valéria egy tompa fényű tárgyat vett észre. Az ékszerdoboz volt az, benne a gyöngynyaklánccal, mely túlélte a bombázást. Boldogan ölelte magához a horpadt szelencét, és megfogadta, hogy soha sem fog megválni tőle. Így került az értékes csecsebecse dédunokájához, aki nagykorúvá érése alkalmából kapta meg édesanyjától a generációkon át öröklődő ékszert, és elhatározta, hogy ő is viselni fogja élete legszebb napján. A szál, amire a századelőn a gyöngyöket fűzték, elöregedett, és szétmállott, de a menyasszony ragaszkodott ahhoz, hogy valamilyen módon ékesítse őt a csodálatos hagyaték.

Mivel nagy divatjukat élik az ékszercsokrok, kitalálta, hogy csokorba kötve fogja magánál tartani azokat a gyöngyszemeket, amiket egykor dédnagyanyja viselt, azon a csodálatos, 89 évvel ezelőtti, tavaszi napon. A csokorba rejtve mindvégig ott lesz vele Erdőssi Valéria öröksége, mint „valami régi”, az esketési ceremónián.

Csokor: Mke Design, facebook oldal itt
Elképzelt történet: Alice C. Tarian – V’Angels
Fotók: Mezősi Ágnes / AGO photo

Ez is érdekelhet