Kezdő kertészként még nem nagyon tudtam felmérni, miből mennyit vessek, ezért fordult elő velem, hogy a répatermés tízszer annyi, mint amire szükségünk lenne. Kerestem a megoldást, hogy mihez kezdjek a sok répával.
Sokféle házi „kubu” receptet találtam és ezekből végül egy sajátot kreáltam, ami tökéletesen ízlik nekünk, remélem nektek is fog.
Elkészítési idő: kb. 1 óra, de ez alatt már el is pakolsz!
Hozzávalók kb. 2 liter „vegyigyümi” ivóléhez:
- 1,2 kg sárgarépa
- 6 db kisebb édes alma
- 2 db nagy narancs
- 1 db lime
- 1 db citrom
- 20 dkg cukor
- víz a főzéshez
- üveg a tároláshoz – nem kell aggódni, nem kell sokáig
- botmixer
- ízlés szerint idénygyümölcsökkel még megbolondítható pl: barack, eper, málna
A répákat megtisztítottam és karikákra vágtam, itt nem kell törekedni a szabályos karikákra, mert a végén úgyis botmixerrel pépesítem. Ez után feltettem annyi vízzel főni, ami ellepte. Majd hozzáláttam megtisztítani az almát, majd ez is mehetett bele a lábosba. A narancsot, limeot és citromot kicsavartam, de ezek csak a főzés legvégén mennek az italba, hogy ne főzzem ki belőlük a vitaminokat. A 20 dkg cukor finom édessé tette, ezen a mennyiségen lehet ízlés szerint csökkenteni vagy mással helyettesíteni. Miután megfőtt a répa és az alma a cukorral, botmixerrel pépesítettem, minél több ideig kell, hogy igazán jól összetörjenek a rostok. Ez után beleöntöttem a narancs, lime, és citrom levét a pépbe és csak egy keverés és készen is van.
Amikor elkészült még fém szűrőn átszűrtem, de ez a rész elhagyható az én kisfiam nem nagyon szereti a rostos italokat, ezért szűrtem át. Ekkor lehet látni, hogy mennyire lett sűrű a kész főzet. Ha túl sűrű még lehet hígítani vízzel. A csatos üvegeket az IKEA-ban vettem, kimosás után már öntöttem is bele a forró italt. Tartósítószert nem tettem bele. Az ivólé mennyisége függ attól, hogy mennyire van hígítva. Ez a két liter viszonylag sűrű, de könnyen iható lett, nem kell a későbbiekben sem hígítani.