75 éves az IKEA – lapra szerelt múzeummal ünnepel

Ingvar Kamprad sikeres iskolai tanulmányaiért, az édesapjától kapott pénzből 17 évesen, 1943. július 28-án saját vállalkozásként alapította meg az IKEA-t. Kezdetben tollat, pénztárcát, képkeretet, asztali futót, órát, ékszert és nylon harisnyát árult alacsony áron. Az IKEA ma a világ legnagyobb lakberendezési vállalata, amely a tavalyi évben mintegy 1 milliárd látogatót fogadott és 200 000 munkatársat foglalkoztat világszerte. A évforduló alkalmából különleges kollekcióval és lapra szerelt múzeummal készül a vállalat.

Az IKEA főbb mérföldkövei

A svéd lakberendezési vállalat az alapítást követő ötödik évtől, 1948-tól árul bútorokat is, melyeket a közeli erdőkben tevékenykedő helyi gyártók készítettek, 1951-ben megjelenik az első IKEA katalógus. Az első IKEA áruház 1958-ban nyitotta meg kapuit Älmhultben, ahol jelenleg az IKEA Múzeum található. Akkoriban egész Skandinávia legnagyobb lakberendezési áruházának számított. A 6 700 m2-es áruház még egészen máshogyan festett: ugyan a bútorok már akkor lapra szerelt csomagolásban voltak kaphatóak, de étterem és önkiszolgáló raktár sem volt.

Az IKEA név jelentése

Az IKEA első étterme 1960-ban nyílt, miután az alapító, Ingvar Kamprad észrevette, hogy több látogató azért hagyta el az áruházat vásárlás nélkül, mert megéhezett. A nagy népszerűség okán vált az étterem az IKEA koncepciójának részévé, tavaly csak Magyarországon több mint 2,9 millió vendéget fogadott a három áruház. Az önkiszolgáló raktár az 1965-ös stockholmi, 31 000 m2-es áruház nyitásával vált szintén a koncepció részévé.

1982-ben Ingvar Kamprad a dinamikus fejlődés és az IKEA koncepciójának védelme érdekében franchise rendszer kialakítása mellett döntött, így jött létre az IKEA Csoport, és az első franchise vállalat, melyet további 11 követett.

A logo alakulása

Az IKEA Csoportnak 29 országban, köztük Magyarországon vannak tagjai, és mára 355 áruházat működtet, a világon összesen jelenleg 49 országban 419 IKEA áruház várja a látogatókat.

Az első Magyar áruház homlokzata

28 éve Magyarországon

Az első magyarországi IKEA áruház 1990. március 21-én nyílt, az archív híradó-tudósításon olyan termékek is láthatóak, melyek a mai napig elérhetőek. 1991-ben esküvőt is tartottak az Örs vezér téri IKEA áruházban, a pár nászajándékként egy KLIPPAN kanapét kapott az áruháztól. A házaspár egyik tagja az IKEA dolgozója volt.

A Budaörsi áruház megnyitásakor bizony én is ott voltam és sorba álltam az akciós lámpáért! Még a mai napig megvan és használjuk! Az IKEA Magyarország két további áruházat nyitott mostanáig, a budaörsi (1999.08.25.) és a soroksári (2017.06.14.) áruházakkal együtt összesen 1081 munkatársat foglalkoztat. A tavalyi évben 61 milliárd forintos nettó árbevételt ért el a cég, köszönhetően a több mint 3,1 millió vásárlójának.

Az első weboldal így nézett ki

Születésnapi kollekcióval és lapra szerelt múzeummal ünnepel az IKEA

Alapítása óta számos ikonikus terméket hozott divatba az IKEA: a világ szinte minden otthonában volt már legalább egy LACK asztal vagy KLIPPAN kanapé. A BILLY polc, melyet az 500 főt foglalkoztató soproni IKEA gyárban is gyártanak, az áruházlánc legnépszerűbb terméke, az IKEA minden 10. másodpercben elad egyet belőle.

A 75. születésnapra egy különleges, retrospektív kollekcióval készült a cég, ami a GRATULERA nevet viseli, és az IKEA legnépszerűbb termékeit gyűjti egy csokorba. A sorozat termékei különféle stílusokat mutatnak be: a sötét fából készült klasszikus daraboktól az élénk színű játékos termékeken át a letisztult, természetesen hatású skandináv stílusig. A kollekció augusztustól, három részletben, három különböző időpontban lesz elérhető az áruházakban, megidézve az 50-es és 60-as, 70-es és 80-as, 90-es és 2000-es évek lakberendezési trendjeit.

Két kedvencem a GRATULERA kollekcióból:

90-es, 2000-es évek

 

50-es 60-as évek

Az IKEA elmúlt és elkövetkező 75 évét bemutató tárlata, a lapra szerelt múzeum az áruházak előtt tekinthető majd meg 2019-ben és lesz elérhető minden látogató számára.

A múzeum belső

Forrás: IKEA sajtóközlemény

Ez is érdekelhet