Cukiság Húsvétra! A képen szereplő nyuszikat mi készítettük, kis gyakorlással elkészíthető a kedves nyuszi forma. Jó étvágyat kívánok hozzá, ne legyen illúziótok, mert gyorsan elfogy!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 10 dkg cukor,
- 6 dkg margarin,
- 1 db tojássárgája,
- 2,5 -3 dl tej,
- 2 dkg élesztő,
- só,
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet és tejet fellangyosítjuk, hogy hamarabb megkeljen a tészta. Az élesztőt a cukor felével elkeverjük, mikor elfolyósodik kevés langyos tejjel és kis liszttel kovászt készítünk.
Ha a kovász térfogata duplájára nő, hozzáadjuk a többi liszthez és a langyos tojásos tejjel tésztát gyúrunk. Dagasztás közben a felolvasztott margarint ledolgozzuk a tésztába. Mikor a tészta elválik az edény falától és sima hólyagos a felülete lelisztezzük, majd konyharuhával letakarva kelesztjük. 20-25 perc érlelés után átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük.
Mikor megkelt, 4-5 dkg-os darabokat vágunk, kicipózzuk, kis zsemleformára gyúrjuk, pihentetjük. Miután sodorható ujjnyi vastagságúra nyújtottuk, a képen látható nyuszi alakra formázzuk. A fület ollóval bevágjuk és kis tojással hozzáragasztjuk a brióshoz. A nyuszi szeme egy mazsola, de ez természetesen ízlés szerint változhat.
Lekenjük tojással, kelesztjük, 5 perc múlva ismét lekenjük és 200 C-on gőzmentes sütőben megsütjük.
Lehet szalaggal dekorálni, nagyon mutatós finomság Húsvét idején.