Házi csirkemellpástétom húsvétra

Pár hete már kacérkodom a gondolattal, hogy jobban tennénk családilag, ha kihagynánk az étrendünkből a boltban vásárolt húskészítményeket.

Korábban sok felvágottat vásároltunk, de egyre többet olvasva róluk, illetve a hozzájuk használt ipari kémiai anyagokról, tovább erősödött bennem a gondolat. Kicsit utána olvasva, meglepően sok tartalmat találtam, az alapokról. Mindenhol biztatják az olvasót, hogy próbálkozzon, és kísérletezzen ki saját recepteket, az alapokból. Én is ezt tettem. Az elején egy receptet elrontottam, nagyon sós lett. Azóta már jó néhány kilogramm terméket készítettem el itthon, és elmondhatom, hogy mindegyik nagyon finom lett.

Egy receptet most megosztok a kedves olvasóval, ami a legutóbbi készítmény:

Hozzávalók:

 • 1 kg csirkemell, házilag darálva- természetesen daráltat is lehet vásárolni
 • 4 tojás (három főtt, egy nyers)
 • Egy sárgarépa
 • Egy csomag bacon
 • Fűszerek: 1/2 teáskanálgyömbér, kurkuma, bors, medvehagyma , bors, szárított medvehagyma, oregánó, kakukkfű, (a fűszerekkel ízlés szerint lehet bánni) 1,5 teáskanál só. Figyelmeztetés: a nyers masszát nem szabad túlsózni, mert a végén nagyon sós lesz a végeredmény! Tapasztalat!
Fotó: Kertes Ház Magazin

Elkészítés:

 1. Feltettem vízben három tojást megfőzni.
 2. Ledaráltam a csirkemellet, hozzá ütöttem a negyedik tojást, és a fűszerekkel kézzel összedolgoztam.
 3. Mire ez megtörtént megfőttek a tojások.
 4. Megpucoltam a répát és hosszú csíkokra vágtam.
 5. Egy szilikon formát ( 13 cm x 23 cm)kibéleltem a bacon szalonnával, úgy, hogy a szélén túllógjanak a szeletek. Ezeket kell a végén ráhajtani a tetejére.
 6. A hús massza felét bele kanalaztam a kibélelt szilikon formába, kialakítottam három részt a megpucolt főtt tojásoknak. Köré raktam két szál répát, és rá kanalaztam a maradék hús masszát. Igyekeztem úgy eldolgozni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Végezetül pedig ráhajtottam a bacon szalonnák túllógó végeit, amik szépen befedték a tetejét. A biztonság kedvéért hosszában rátettem még egy szelet bacont.
 7. A sütésnél alacsony hőfokon igyekeztem párolni hosszabb ideig. Esetünkben ez 150 C fok-on történt 120 percig, hogy biztosan átpárolódjon a tartalom. Lehet, hogy rövidebb ideig is elég lett volna, de biztosra akartam menni. Úgy tapasztaltam, hogy levet ereszt a húspép, és amikor elfő a lé, addigra van kész.

 

csirkemellpástétom

A sütőből kivéve hagytam egész éjszaka gondolkodni. Miután biztonsággal teljesen kihűlt, 20-30 dkg-os darabokra vágtam, és egy kivételével mentek a fagyasztóba, hogy később elő lehessen venni, amikor szükség van rá. Lehet még a húspépbe darálni pirított vagy nyers vörös hagymát, fokhagymát. Ezt a verziót is próbáltam már, nagyon finom lett. Jó étvágyat!

Saját képek és recept!

Ez is érdekelhet